Hoppa till huvudinnehåll
Två odlade köttbullar på vita fat med små svenska flaggor i och kvistar med persilja på sidan om
Vegokoll

Svenska Re:meat bygger Skandinaviens första odlade nötköttsanläggning

Sveriges banbrytande startup för odlat kött Re:meat syftar till att omdefiniera köttproduktionen genom att utnyttja hållbarhetspotentialen i cellulärt jordbruk istället för att förändra konsumenternas köttätningsvanor.

Re:meat grundades 2022 av Jacob Schaldemose Peterson, Marie Gibbons och Gittan Schiöld. Re:meat säger att deras team kombinerar erfarenhet inom cellbiologi, bioprocessteknik, företagsledning, innovation, go-to-market, B2B-försäljning, politik och storskaliga investeringsprojekt för att kunna bygga Skandinaviens första storskaliga produktion av odlat kött, och de börjar med nötkött.

Företaget påstår sig ha utvecklat den första odlade versionen av svenska köttbullar som tillverkats med deras patentsökta teknologi. Enligt grundarna introducerades köttbullarna vid konsumentprovningar och fick "överväldigande positiva" recensioner för sin konsistens och smak.

Nyckeln till att frigöra matens enorma klimatpotential ligger i skärningspunkten mellan ny teknik och produkter som övervinner mänsklig beteendeförändring - vilket har visat sig svårare än att flyga en raket till Mars, sa Jacob Schaldemose.

Eftersom tekniken för att odla kött har visat sig vara mogen och regulatoriska godkännanden i USA och Singapore erbjuder ett incitament för andra länder, säger Re:meat att de kommer att fokusera på kostnaderna och skalbarhetsutmaningarna istället för att fokusera på forskning och utveckling av prototyper, eftersom odlat kött är redan en realitet.

Företaget, som har utvecklat en serumfri teknik, säger sig avsätta resurser för att optimera och anpassa den till storskalig produktion i en pilotanläggning man kommer att bygga 2024 i samarbete med framtida partners.

Den odlade köttindustrin är fortfarande starkt fokuserad på forskning och utveckling. Historien visar över branscher att företag födda som rena forskning och utvecklings-företag senare kämpar för att omvandlas till tillverkande företag, eftersom den typen av organisation kräver ett helt annat tänkesätt, kompetens och ledarskap. Re:meat har inte det här arvet, utan föds med fokus på att skala produktionen från dag ett, säger Schaldemose.

På jakt efter mer vegoinspiration? Ladda ner vårt inspirationsmagasin - helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt bara ett klick bort!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden