Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna som väljer köttalternativ i en livsmedelsbutik
Vegokoll

Tysk livsmedelskedja exponerar "Sann Kostnad" i en kampanj

Tyska livsmedelskedjan PENNY exponerar olika varors sanna kostnad genom att höja priset på produkter, inklusive wienerkorv, ost och yoghurt, i ett veckolångt experiment.

Den tyska lågpriskedjan PENNY har genomfört en unik kampanj där de under en veckas tid tar ut vad de kallar "sann kostnad" för nio av sina produkter för att tydligt visa deras påverkan på miljön. Resultatet har varit en betydande höjning av priserna på vissa animaliska produkter, med exempelvis en 88% prisökning för wienerkorvar och en förbluffande 94% ökning för Maasdam-ost. Däremot har priset på vegansk schnitzel endast stigit med 5 procent.

Prisökningarna är resultatet av en noggrann beräkning i samarbete med Tekniska universitetet i Nürnberg och Greifswalds universitet, som har tagit hänsyn till alla miljöskador som produktionen av livsmedlen medför, inklusive påverkan på mark, vatten och utsläpp av växthusgaser. De extra intäkterna från dessa prishöjningar kommer att doneras till miljöprojekt.

Stefan Görgens, COO på PENNY, poängterade att kampanjen inte syftar till att göra de höjda priserna permanenta. Istället är den veckolånga insatsen avsedd att öka medvetenheten om den miljöpåverkan som livsmedelsproduktion innebär.

Med PENNYs kampanj i fokus diskuteras också de betydande statliga subventioner och skattelättnader som kött- och mejeriindustrin erhåller för att göra sina produkter mer prisvärda. Vissa föreslår att dessa resurser bör omfördelas till alternativa proteinkällor för att bekämpa klimatförändringar, medan andra organisationer förespråkar en skatt på köttprodukter för att minska konsumtionen.

PENNYs initiativ belyser de dolda kostnaderna i vår matproduktion och dess påverkan på miljön. De vill uppmuntra både konsumenter och beslutsfattare att tänka mer hållbart när de väljer och hanterar sin mat.

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration bara ett klick bort! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden