Hoppa till huvudinnehåll
3D printad fiskfilé i en maträtt på en tallrik med ätpinnar på sida
Vegokoll

Världens första fiskfilé med 3D-printer

Ett israeliskt företag har 3D-printat den första fiskfilén någonsin med hjälp av djurceller odlade i ett laboratorium.

Företaget Steakholder Foods, tidigare MeaTech 3D, har tagit fram världens första 3D-bioprintade odlade fiskprodukt. Den nyligen utvecklade prototypen var en havsabborrefilé som var färdig att tillagas, med hjälp av fiskceller från Umami Meats.

Tillsammans arbetar Umami Meats och Steakholder Foods för att utveckla en skalbar process för att producera strukturerade odlade fiskprodukter med Steakholder Foods egenutvecklade 3D-bioprintteknik och skräddarsydda biobläck.

Steakholder Foods firade denna prestation genom att vara värd för ett provsmakningsevenemang på sina anläggningar i Israel. Vid ett "gruppfiskkocksbord" var signaturfiskrätter i israelisk och singaporisk stil tillagade av företagets kock, Moran Lidor, tillgängliga för provsmakning.

Förutom VDn för Umami Meats och andra profiler, besökte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Steakholder Foods laboratorium, där han bevittnade processen med 3D-printning och provade den odlade fisken, och blev den första premiärministern att smaka på produkten.

Vi är glada över att ha producerat världens första helfiléodlade fisk i samarbete med Steakholder Foods. I denna första provning visade vi upp en odlad produkt som flagnar, smakar och smälter i munnen precis som utmärkt fisk ska. Under de kommande månaderna har vi för avsikt att tillkännage våra planer för att ta ut denna odlade fisk i världsklass på marknaden, kommenterade Mihir Pershad, VD för Umami Meats.

Efter att ha tagit emot fiskceller från Umami Meats, säger Steakholder Foods att deras team arbetat för att anpassa sitt biobläck för en prototyp med optimerad smak och konsistens. Den israeliska mattekniken hävdar att dess patentsökta teknologi gör det möjligt för den att replikera den flagiga konsistensen av tillagad fisk.

Att använda sig av labbodlat kött är ett sätt att bland annat minska jordbrukens miljöpåverkan. Slutprodukten är antibiotikafri och jag antar att vi i framtiden kommer förstå hälsofördelarna med dessa odlade köttprodukter, menar Steakholder Foods vd Arik Kaufman.

Företaget hoppas kunna släppa produkten på marknaden till 2024.

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden