Veganism & Maskulinitet
Under de senaste åren har obalansen mellan könen i vegan- och vegetariangrupper fått stort intresse från forskare som försöker förklara detta fenomen. Som det visar sig, kanske inte överraskande, är orsakerna till denna obalans djupt komplicerade.
The Vegan Societys första forskningsrapport som publicerades i juni 2023 undersökte orsakerna till varför män är mindre benägna än kvinnor att bli veganer. Publikationen, med titeln Research Briefing: Veganism and Masculinity, ger en kortfattad översikt av ämnet, erbjuder viktiga rekommendationer för professionell praktik och identifierar potentiella möjligheter för framtida forskning.
Dess viktigaste rekommendationer informerades genom noggrant övervägande av aktuell litteratur och forskning om effektiva kampanjstrategier. De fann att de främsta hindren som män möter när de blir veganer är socialt stigma och tryck att anpassa sig till maskulina förväntningar och felaktig information om kost.
Det har noterats allmänt i litteraturen att maskulinitet är något som behöver förstärkas genom handling, därav konceptet "performativ maskulinitet". Köttätande, och konsumtion av animaliska produkter rent allmänt, har generellt setts som en viktig maskulin prestation under lång tid, och att bryta detta beteende genom att bli vegan kan uppfattas som en könsrollskränkning.
Könsrollskränkningar möts därför ofta av fientlighet, vilket potentiellt kan åberopa hårda bedömningar från köttätande individer eller grupper. De fann att det är förväntan att uppleva socialt stigma som kan hindra många blivande veganmän från att faktiskt bli veganer. De diskuterar också hur män är mer benägna än kvinnor att motivera köttätande som naturligt och ha hierarkiska attityder till icke-mänskliga djur.
De fann även bevis på social desinformation om vegansk kost som kan avskräcka män från att bli veganer. Specifikt har östrogenet som finns i soja använts av de som försöker sprida desinformation för att insistera på att sojabaserade dieter kommer att påverka testosteronnivåerna hos män. Innebörden är ofta att män som konsumerar mycket soja kommer att vara mindre fysiskt starka och mer feminina – den förmodade kopplingen mellan sojakonsumtion och feminiserade män som bottnar i kolonialtidens rasism. Forskning har faktiskt visat att dessa påståenden inte har någon akademisk trovärdighet, och att sojakonsumtion inte påverkar testosteronnivåerna.
Forskning tyder på att veganmän är mer benägna att förkasta traditionella eller stela förståelser av maskulinitet: Maskulinitet är dynamisk genom att den inte betyder samma sak för alla och att populära förståelser av maskulinitet förändras och anpassas med tiden. Forskning tyder också på att veganmän sannolikt förkastar idén om att veganism är helt förenlig med hegemonisk (mainstream) maskulinitet, och istället anamma en mer hybrid förståelse av maskulinitet som centrerar empati snarare än dominans. De hävdar att veganism kan vara en väg för män att bryta sig loss från stela könsnormer och förväntningar och leva ett liv som är mer i linje med deras värderingar.
Du kan läsa hela forskningsrapporten här.