Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk 3D printad lxfilé på en tallrik med ris
Vegokoll

Vegansk laxfilé på svenskt protein är första 3D produkten att nå butiker!

Det österrikiska livsmedelsteknikföretaget Revo Foods lanserar en 3D-printad vegansk laxfilé tillsammans med matvarujätten REWE. Laxfilén baserad på mykoprotein blir den första 3D-printade maten i världen att säljas i butik, en viktig milstolpe för teknologin och 3D-printad mat. Vad innebär detta egentligen? Jo, att tekniken nu är redo att skalas upp till industriella volymer, så räkna med många fler 3D-printade livsmedelsprodukter inom en snar framtid.

Det akuta behovet av hållbar mat från havet

Upp till 60% av de globala fiskbestånden överfiskas och det finns en allvarlig risk att havets ekosystem kan kollapsa. Fiskebranschen är också huvudorsaken till plastföroreningar i haven. Kollapsar den biologiska mångfald som finns i våra hav är den oåterkallelig. Det skulle dessutom vara katastrofalt för de uppskattningsvis 3 miljarder människor runt om i världen som är beroende av haven för sin mat och inkomst.

Trots dramatiska förluster av korallrev och ökande nivåer av gifter och mikroplaster som förorenar vattnet och fisken har konsumenternas efterfrågan paradoxalt nog ökat kraftigt de senaste decennierna. En lovande lösning för att erbjuda konsumenter hållbara alternativ som inte bidrar till överfiske är veganska fisk- och skaldjursalternativ. Nyckeln till framgången för dessa produkter ligger i att återskapa en autentisk smak som även tilltalar flexitarianer.

Revo Foods introducerar "THE FILET – Inspired by salmon", tillverkad med Mykoprotein.

I september lanserar Revo Foods "THE FILET - Inspirerad av lax", vilket markerar en milstolpe som den första 3D-printade veganska fiskprodukten - och den första 3D-printade produkten i allmänhet - som når butikshyllorna. Huvudingrediensen är Promyc, en mykoprotein-ingrediens utvecklad av Mycorena baserad på filamentösa svampar, som har utmärkta näringsvärden och en naturlig köttliknande struktur.

Mykoproteinet Promyc levereras av svenska start-upen Mycorena. Mykoproteinbasen har utvecklats av Mycorenas forskningsteam i syfte för att passa speciellt för 3D-printade produkter, vilket även gör produkten till den första applikationen av sitt slag. Utvecklingen har skett med hjälp av stöd på 1,5 miljoner euro från det europeiska finansieringsprogrammet Eurostars 3 med medfinansiering från Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe.

Promyc bidrar med majoriteten av proteinet till Revo-filén och inkluderar alla essentiella aminosyror, hälsosamma fibrer bestående av beta-glukaner samt B-vitaminer och viktiga mineraler som zink och kalcium. THE FILET har också en Nutriscore-betyg av "A" på grund av sitt höga protein- och omega-3-innehåll.

När det gäller de näringsmässiga bekymren med att ersätta fisk täcks dessa fullständigt av THE FILET. Den verkliga betydelsen av Promyc kommer från dess enastående textur och smakprofil. Fibrerna bildas naturligt genom svampens tillväxtprocess är avgörande för att imitera känslan och upplevelsen av att äta en riktig bit lax och bidrar till en struktur som inte liknar någon annan alternativprodukt på marknaden idag.

Samarbetet mellan Revo och Mycorena möjliggjorde anpassningen av Promyc-produktionsprocessen för att uppnå de nödvändiga egenskaperna som passar Revo's 3D-MassFormer™-teknologi och andra 3D-printverktyg. Med detta är Mycorenas mykoproteinprodukter fullständigt anpassade till en framväxande tillverkningsteknik som vi tror kommer att spela en nyckelroll i framtidens mat - Paulo Teixeira, Chief Innovation Officer på Mycorena

THE FILET är den första produkten som producerats med Revo Foods patenterade MassFormerTM-teknologi med användning av Promyc Mykoprotein.

En ny extrusionsteknik framtagen av Revo Foods möjliggör en fullständig integration av fett i en fibermatris - vilket leder till en ny generation av autentiska produkter som uppnår den typiska känslan och saftiga fibrerna du hittar bland fiskfiléer. Genom att använda sin 3D-MassFormer™-teknologi som företaget redan sökt patent för har Revo Foods utvecklat den första kontinuerliga produktionsprocessen som kan massproducera 3D-printade livsmedel.

Med milstolpen i sikte att uppnå industriell skala på 3D-printad mat går vi in i en ny matrevolution, en tid där mat kan tillverkas helt enligt kundens behov. Vi skapar inte bara ett veganskt alternativ; vi formar en ny framtid för matproduktion - Robin Simsa, CEO på Revo Foods

Den här nya processen förändrar förutsättningarna för köttalternativ och gör det möjligt att skapa en ny kategori av autentiska produkter, såsom veganska biffar och filéer.

THE FILET släpps i butik den 14e September och REWE/BILLA, en av de största europeiska detaljhandelskedjorna, blir produktens första lanseringspartner. I Sverige kommer produkten även att finnas tillgänglig att beställa från Revo Foods hemsida från och med den 1 oktober.

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden