Att äta vego och ha IBS
Irritable bowel syndrome eller IBS är en ofarlig funktionell mag och tarmstörning som man idag beräknar att 10-15 procent av den vuxna befolkningen lider av.
IBS är idag trott att vara resultatet av dysreglering av tarmmortorn, ökad sensorisk funktion och funktion av det centrala nervsystemet.
Symtom är både störningar i tarmmotiliteten och ökad invertes känslighet, detta orsakar mag och buk smärtor, svullnad och rubbad avföring. Men genom att se över kosten och att äta regelbundet kan det ge stor betydelse i hur man mår.
IBS är en diagnos som innebär omfattande magbesvär utan att någon synbar fysiologisk orsak föreligger. För någon som har IBS kan vegansk mat vara en utmaning, framförallt då den ofta innehåller mycket fibrer. Dock kan vegansk mat i viss mån även vara bra vid IBS då den i många fall innehåller mindre fett (vilket också kan uppröra magen i stora mängder) och helt eliminerar laktos. För att underlätta finns det några knep att ta till.
Under de första veckorna då man går över till vegankost är det vanligt att få magbesvär av det ökade intaget av baljväxter, men för någon med IBS kan problemen kvarstå länge. Linser, mungbönor och kikärter är aningen mer lättsmälta än andra baljväxter. Konserverade linser och bönor lakas ur på mer gasbildande ämnen än torkade baljväxter, därför kan dessa vara att föredra. Se till att skölja konserverade baljväxter noggrant i en sil innan de tillsätts till maten. Tofu, veganska Quorn-produkter och produkter som är gjorda på rent sojaprotein brukar de flesta tåla bra.
Prova att undvika lök, vitlök, och grova grönsaker i rå form. Många tål dessa bättre om de är väl tillagade. Då många veganer får i sig rikligt med fibrer genom grönsaker och baljväxter kan det vara klokt att välja vita varianter av t.ex. pasta, bröd och ris framför fullkornsprodukter. Quinoa är ofta ett skonsamt alternativ trots en hög fiberhalt, och innehåller även rikligt med protein.
Hur besvärliga symptom man upplever beror inte enbart på vilken mat äter äter utan även på hur man äter den. Se till att äta på regelbundna tider, vara avslappnad vid måltider, inte ha för åtsittande kläder, äta långsamt, och tugga ordentligt. Kolsyrad dryck, tuggummi och halstabletter bör undvikas då de bidrar till att man sväljer luft. De två sistnämnda innehåller även sockeralkoholer som kan uppröra magen.
Om du behöver individuellt anpassade råd, kontakta en läkare eller dietist!