Veganska substitut
Att välja vego behöver inte vara komplicerat. Vissa vill laga växtbaserade rätter från grunden (med bönor & linser), andra vill fortsätta äta den maten de är vana med, utan att blanda in djur. Som tur är så finns det en hel uppsjö av växtbaserade substitut. Du kan byta ut de animaliska mot de vegetabiliska alternativen rakt av, och fortsätta njuta av din favoriträtt (fast med gott samvete). Här har vi listat vilka kött-, ost- och äggalternativ det finns, för att göra livet enklare för dig!
1. Alternativ till kött
Bredden på veganska köttsubstitut är enorm. Allt från burgare, korvar och vegofärs till pulled vego, salami och "kycklingbitar". Det gör det enkelt att till exempel byta ut den animaliska färsen mot sojafärs i en vanlig bolognese, eller hamburgaren mot en växtbaserad burgare vid grillen. Det behöver inte vara speciellt svårt att veganisera en måltid.
2. Alternativ till ost
Att ersätta ost kan kännas svårt. Och vem gillar inte varma ostmackor, ostbrickor och parmesan på pasta? Det fina med det hela är att du inte behöver ge upp något. Du kan bara ersätta dessa med växtbaserade alternativ. Vi har satt ihop en vegansk ostlista för att det ska bli lättare för dig att hitta bland de olika sorterna av ost: hårdost, riven ost, cream cheese, mozzarella, feta, halloumi och dessertostar.
3. Alternativ till ägg
Att ersätta ägg är nog enklare än du tror, i bakning går det att variera med en mängd olika komponenter beroende på vad du bakar. Även äggsmak går att efterlikna med ett salt – Kala namak – som påminner om äggsmak. Tofu, och särskilt silkestofu, fungerar utmärkt när du gör paj med stanning .