
Laga vegansk mat
Att laga veganskt behöver inte vara komplicerat. Det är bara din ambitionsnivå som sätter gränser på hur enkelt eller svårt det får vara. Det är helt okej att bara koka nudlar med vegansk buljong. Gillar du utmaningar kan du försöka att göra egen seitan eller en marängtårta av kikärtsspad. Nedan samlar vi några tips för att göra din omställning i köket enklare.
1. Växtbaserat kött
Bredden på veganska köttsubstitut är enorm. Allt från burgare, korvar och vegofärs till pulled vego, salami och "kycklingbitar". Det gör det enkelt att till exempel byta ut den animaliska färsen mot sojafärs i en vanlig bolognese, eller hamburgaren mot en växtbaserad burgare vid grillen. Det behöver inte vara speciellt svårt att veganisera en måltid.
2. Mejeriprodukter
Det finns en uppsjö av drycker gjorda på diverse frön, nötter och cerealier som funkar i gröten, som dryck, i en smoothie eller givetvis i kaffet. Numera har bland annat Oatly och Alpro växtdrycker som är specialframtagna för att ha i kaffe. Dessutom finns det en hel del syrade produkter som olika växtgurtar och créme fraiche till matlagningen. Det finns även en uppsjö av fetare produkter som påminner om grädde som du kan göra gratänger med eller vispa till fluffig grädde som gör jordgubbarna bra sällskap. De vanligaste varumärken är Alpro, Planti och Oatly. Produkternas bas varierar men de populäraste är gjorda på soja eller havre.
3. Alternativ till ägg
Att ersätta ägg är nog enklare än du tror, i bakning går det att variera med en mängd olika komponenter beroende på vad du bakar. Även äggsmak går att efterlikna med ett salt – Kala namak – som påminner om äggsmak. Tofu, och särskilt silkestofu, fungerar utmärkt när du gör paj med stanning .