Ingredienser
3 dl klibbigt vitt ris
1 l grönsaksbuljong
1 schalottenlök
2 klyftor vitlök
3 msk olivolja
1½ dl vitt matlagningsvin
250 g sparris
250 g körsbärstomat
240 g (avrunna) kronärtskockshjärtan
300 g anamma vegobitar
15 g fryst basilika/ 1 kruka färsk
2 tsk torkad timjan
Salt och peppar
- Skala och hacka schalottenlöken och pressa vitlöken och fräs i olivoljan i en stor kastrull. Ett alternativ som är snällare mot magen är att avlägsna lökbitarna ur oljan efter fräsning då oljan tagit åt sig av löksmaken.
- Tillsätt 6 dl buljong och sedan det osköljda riset och låt koka upp på låg värme. Rör om med ett par minuters mellanrum.
- När riset börjar på att koka torrt, tillsätt resten av buljongen samt det vita vinet.
- Hacka sparris och körsbärstomater och tillsätt till riset. Tillsätt även de avrunna kornärtskockshjärtana och vegobitarna. Fortsätt röra om med jämna mellanrum.
- När riset börjar få en tjock, krämig konsistens, ta av från plattan och rör ned kryddorna.