Vegansk tex mex burrito bowl
När du vill ha en twist på tacofredagen, testa en vegansk tex mex-inspirerad burrito bowl! Vi fyller den med smaksatt quinoa, refried beans (eller svart bönröra), hemmagjord salsa och yoghurtsås. Det fina med bowls är att du kan toppa dem med allt du känner för. Vi dekorerar gärna med avokado, kimchi och hummus. Blir som festl
Ingredienser
Salsa
1 röd chili
3 salladslökar
⅕ kruka koriander
400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
0,5 lime
1 matsked agavesirap
0,5 tesked salt
Yoghurtsås
2 dl växtbaserad naturell yoghurt (vi använde kokosyoghurt)
0,5 lime
1 matsked agavesirap
Quinoa
3 dl quinoa
2 matskedar olivolja
2 teskedar spiskummin
1 tesked salt
2 krm chiliflakes
2 teskedar paprikapulver
Refried beans (Bönröra)
1 pkt svarta bönor
2 vitlöksklyftor
1 lime
⅕ kruka koriander
olja till stekning
en skvätt soja
1 tsk spiskummin
Till servering
1 avokado
1 burk hummus
sesamfrön
kimchi
tortillachips
Salsan
- Kärna ur och finhacka chilin. Hacka salladslöken och koriandern fint.
- Lägg chili, salladslök och koriander en skål och blanda med krossade tomaterna.
- Häll i agavesirap, pressa i vitlöken och juicen från lime och salt. Ställ åt sidan.
Yoghurtsåsen
- Blanda yoghurten med agavesirapen i en liten skål. Pressa i lime. Ställ i kylen fram till servering.
Quinoan
- Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen.
- Blanda olivolja, spiskummin, salt, chiliflakes och paprikapulver i en liten skål.
- Blanda runt försiktigt i den kokta quinoan med en gaffel för att få bort alla eventuella klumpar. Häll sedan över kryddblandningen och blanda runt ordentligt så all quinoa täcks.
Refried beans
- Skiva vitlöken och finhacka koriandern.
- Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och sätt på medelvärme.
- Häll i vitlöken i stekpannan och stek några minuter tills den börjar mjukna.
- Häll i bönorna, limejuice, sojasås och spiskummin. Blanda runt och stek ett par minuter till innan du tar bort stekpannan från plattan.
- Använd en stekspade för att lätt mosa bönorna.
Servera
- Skär avokadon i skivor
- Ta fram fyra skålar och börja med att lägga rikligt med quinoa i botten. Lägg sedan på bönorna och salsan. Toppa sedan med avokadon, kimchin, hummusen. Avsluta med att ringa över yoghurtsåsen och dekorera toppen med sesamfrön eller koriander.
- Servera med tortillachipsen