Hoppa till huvudinnehåll
burrito bowl

Vegansk tex mex burrito bowl

När du vill ha en twist på tacofredagen, testa en vegansk tex mex-inspirerad burrito bowl! Vi fyller den med smaksatt quinoa, refried beans (eller svart bönröra), hemmagjord salsa och yoghurtsås. Det fina med bowls är att du kan toppa dem med allt du känner för. Vi dekorerar gärna med avokado, kimchi och hummus. Blir som festl

Middag

Ingredienser

4 portioner

Salsa

1 röd chili
3 salladslökar
⅕ kruka koriander
400 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
0,5 lime
1 matsked agavesirap
0,5 tesked salt

Yoghurtsås

2 dl växtbaserad naturell yoghurt (vi använde kokosyoghurt)
0,5 lime
1 matsked agavesirap

Quinoa

3 dl quinoa
2 matskedar olivolja
2 teskedar spiskummin
1 tesked salt
2 krm chiliflakes
2 teskedar paprikapulver

Refried beans (Bönröra)

1 pkt svarta bönor
2 vitlöksklyftor
1 lime
⅕ kruka koriander
olja till stekning
en skvätt soja
1 tsk spiskummin

Till servering

1 avokado
1 burk hummus
sesamfrön
kimchi
tortillachips

Salsan

  1. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka salladslöken och koriandern fint.
  2. Lägg chili, salladslök och koriander en skål och blanda med krossade tomaterna.
  3. Häll i agavesirap, pressa i vitlöken och juicen från lime och salt. Ställ åt sidan.

Yoghurtsåsen

  1. Blanda yoghurten med agavesirapen i en liten skål. Pressa i lime. Ställ i kylen fram till servering.

Quinoan

  1. Koka quinoa enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Blanda olivolja, spiskummin, salt, chiliflakes och paprikapulver i en liten skål.
  3. Blanda runt försiktigt i den kokta quinoan med en gaffel för att få bort alla eventuella klumpar. Häll sedan över kryddblandningen och blanda runt ordentligt så all quinoa täcks.

Refried beans

  1. Skiva vitlöken och finhacka koriandern.
  2. Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och sätt på medelvärme.
  3. Häll i vitlöken i stekpannan och stek några minuter tills den börjar mjukna.
  4. Häll i bönorna, limejuice, sojasås och spiskummin. Blanda runt och stek ett par minuter till innan du tar bort stekpannan från plattan.
  5. Använd en stekspade för att lätt mosa bönorna.

Servera

  1. Skär avokadon i skivor
  2. Ta fram fyra skålar och börja med att lägga rikligt med quinoa i botten.  Lägg sedan på bönorna och salsan. Toppa sedan med  avokadon, kimchin, hummusen. Avsluta med att ringa över yoghurtsåsen och dekorera toppen med sesamfrön eller koriander.
  3. Servera med tortillachipsen

4 fredagar utan kyckling - klarar du utmaningen? Testa att ha fyra kycklingfria fredagar med vår peppiga utmaning “Kycklingfri fredag”. Då får du recept, massor tips och ny kul kunskap - allt helt kostnadsfritt!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden