Vegansk one pot potatis
Ja, vi hör ofta om one pot pasta - men har du någon gång testat det konceptet med potatis istället? Det här är en god gryta som du kan laga till både när du är iväg utomhus på utflykt, men som passar minst lika bra en regnig sommarkväll. Det veganska receptet kommer från Portionen under tian och hennes kokbok "Portionen under tian: Äta ute"
Ingredienser
One pot potatis
½ kilo potatis
1 gul lök
½ röd chili
olja att steka i
1 frp krossade tomater (à 400 g)
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
150 g grönkål
2 dl torkade röda linser
2 msk hackad persilja, fryst eller färsk
1 msk japansk soja
svartpeppar
Att packa om du ska tillaga ute: ingredienser till maten, skärbräda, kniv, slev, stormkök inklusive bränsle och tändare, något att äta på – gärna en djup tallrik. Och bestick!
- Medan du är hemma: tvätta potatisen om den är väldigt jordig.
- Resterande steg i receptet kan göras ute. Skala och hacka löken. Dela potatisen i kvartar. Finhacka chilin.
- Tänd stormköket. Hetta upp lite olja i det större kokkärlet och fräs lök, potatis och chili tills löken är mjuk. Rör runt så att det inte bränns vid.
- Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong.
- Låt småkoka i cirka 10 min. Använd stekpannan som lock.
- Grovhacka grönkålen. Häll i grönkål, linser och persilja i grytan och låt koka i cirka 10 min till.
- Rör med jämna mellanrum. Se till att vätskan hela tiden täcker potatisen och linserna och tillsätt ev. mer vatten vid behov.
- Smaka av med soja och svartpeppar.
- Servera one poten som den är eller med ett gott bröd till.