Vegansk paj med grönsaker och tofustanning
En vegansk matpaj med sälta och smaker från medelhavet som passar perfekt till lunch eller en lättare middag. Äggstanningen är utbytt mot tofustanning av silkestofu, växtmjölk, vetemjöl och chiafrön som tillsammans skapar en liknande konsistens. Pajen är redo att ätas direkt när den kommer ut ur ugnen, men vi tycker att den är som allra godast att äta kall när den har stått ett dygn i kylskåpet!
Ingredienser
Pajdeg
125 g kylskåpskallt mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk kallt vatten
En nypa salt
Kryddad tofustanning
400 g silkestofu
1 dl soja- eller havremjölk
1 msk chiafrön
1 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk näringsjäst
1 msk torkad basilika
1 msk torkad timjan
1/2 tsk gurkmeja (för färg)
Fyllning
250 g broccoli
150 g körsbärstomater
Ca 6 st soltorkade tomater
1/2 dl svarta oliver
- Värm ugnen till 200 grader
- Knåda ihop mjölkfritt margarin, vetemjöl, vatten och en nypa salt till en jämn deg och tryck ut i en pajform, ca 28 cm.
- Grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter eller tills det börjar få lite färg.
- Mixa silkestofu, växtmjölk, chiafrön, vetemjöl, vitlöksklyftor och en smulad buljongtärning till en jämn massa.
- Rör ned näringsjäst, basilika, timjan och gurkmeja i massan.
- Skär broccolin till små buketter och körbärstomaterna i halvor.
- Fyll det förgräddade pajskalet med broccoli, körbärstomater, soltorkade tomater och oliver.
- Häll tofustanningen i pajskalet. Se till att den fyller ut ordentligt i alla vrår.
- Grädda pajen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills den börjar få lite färg.
- Låt pajen svalna något och servera förslagsvis med färsk ruccola.