Hoppa till huvudinnehåll
Dal makhani i gryta på bord. Två händer håller om grytan.

Vegansk Dal makhani

En vegansk, svart linsdal med smör. Den här lyxiga klassikern från Delhi är mångas favorit och en perfekt bjudrätt när du har gäster. Hel svart urdböna ger den klassiska smaken och konsistensen till en dal makhani, men du kan även använda samma mängd belugalinser. Receptet kommer från kokboken Green India och var även med i Tidningen Djurens Rätt 3/21.

Middag
Lunch
Imponera

Ingredienser

4 portioner
2 dl svart urdböna
½ dl kidneybönor
10 dl vatten

Tadka

2–4 msk mjölkfritt smör
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
½ tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 tomater, hackade (2 dl krossade tomater)
2 msk mjölkfritt smör
½ dl havre- eller sojagrädde
1 tsk garam masala
  1. Skölj urdbönor och kidneybönor och blötlägg i tio timmar eller över natten.
  2. Häll ner urdbönor och kidneybönor tillsammans med tio deciliter vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ungefär en timma tills bönorna är mjuka. Om vattnet kokar bort tillsätter du lite mer.

Tadka

  1. Smält smöret i en stekpanna. Fräs lök, vitlök och ingefära tills löken mjuknar och får lite färg.
  2. Krydda med koriander, spiskummin, chilipulver, gurkmeja och salt. Låt fräsa med i en minut.
  3. Rör ner tomaterna och låt fräsa med i några minuter tills de mjuknar och mörknar i färgen.
  4. Rör ner tadkan i lins- och bönblandningen.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden