Växtbaserade köttsubstitut oftast hälsosammare
En ny studie från Food Foundation visar att växtbaserade alternativ till kött är mer miljövänliga och oftast hälsosammare än de animaliska produkterna som hamburgare och korv. Produktionen av köttsubstitut resulterar i betydligt lägre utsläpp av växthusgaser och kräver mindre vatten jämfört med köttproduktion. Näringsmässigt innehåller dessa substitut färre kalorier, mindre mättat fett och mer fiber än traditionellt kött.
Miljömässigt innebär produktionen av köttsubstitut betydligt lägre utsläpp av växthusgaser och mycket mindre vattenanvändning än produktionen av kötträtter, enligt Food Foundation. Köttsubstitut (eller alternativa proteiner som de också kallas) presterar också väl näringsmässigt i jämförelse med den riktiga varan. De innehåller färre kalorier, mindre mättat fett och mer fiber, fann välgörenhetsorganisationens studie.
Studien jämförde 68 växtbaserade produkter med 36 köttprodukter, inklusive både animaliska och vegetabiliska versioner av bacon, kycklingnuggets och köttbullar. Resultaten visade däremot också att vissa av de processade köttsubstituten, särskilt de som utvecklats nyligen, innehåller högre halter av salt än både kött och andra växtbaserade proteiner. Endast en tredjedel av dessa produkter är dessutom berikade med järn och vitamin B12, viktiga näringsämnen som naturligt finns i kött.
Ett exempel är de köttfria korvarna från märket Richmond, som visade sig ha höga halter av salt. Forskningen noterar dock att tillverkare har möjligheten att omformulera sina produkter för att förbättra näringsinnehållet. Studien fann också att växtbaserade köttalternativ generellt har något lägre proteininnehåll än kött, men denna skillnad bedöms inte som oroande eftersom befolkningen redan konsumerar mer än tillräckligt med protein.
Trots en nedgång i försäljningen av växtbaserade produkter under de senaste åren förväntas marknaden växa betydligt fram till 2030. Studien visade också att bönor och spannmål är det hälsosammaste, mest miljövänliga och billigaste valet bland de växtbaserade alternativen, då de innehåller mindre mättat fett, färre kalorier och mer fiber än andra alternativ.
Sammanfattningsvis visar studien att medan växtbaserade köttalternativ generellt sett är mer miljövänliga och hälsosammare, finns det utrymme för förbättringar, särskilt när det gäller salt- och näringsinnehåll.