Hoppa till huvudinnehåll
white wooden board with red vegetables cabbage turnips superfood
Vegokoll

Norges nya kostråd främjar växtbaserad kost

Norge har publicerat uppdaterade kostråd som rekommenderar att välja mestadels växtbaserad mat och begränsa konsumtionen av rött kött och chark.

De Norska kostråden föreslår att alla måltider ska innehålla frukt och grönsaker, medan flera portioner fullkorn bör ätas varje dag. Samtidigt har det maximalt rekommenderade intaget av rött kött sänkts från 500 g till 350 g per vecka, och människor uppmanas att äta så lite charkprodukter som möjligt. Proteingruppen i kostcirkeln innehåller numer även baljväxter och tofu och rekommendationerna föreslår att man ersätter en del eller allt kött i vissa rätter med bönor eller linser.

Konsumtion av osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin rekommenderas fortfarande som en källa till kalcium, men råden erkänner att växtbaserade alternativ är ett lämpligt alternativ för dem som inte konsumerar mejeriprodukter. Margarin och vegetabiliska oljor som innehåller omättade fetter rekommenderas framför smör och tropiska oljor, bland annat kokosfett.

Råden föreslår också att man äter en liten handfull osaltade nötter varje dag och inkluderar frön i kosten. Vatten är den enda rekommenderade drycken.

För att utveckla de nya riktlinjerna har Norge sannolikt inspirerats av den senaste upplagan av de Nordiska Näringsrekommendationerna (2023), som publicerades förra året. Med hänsyn till både hälsa och hållbarhet rekommenderar dessa riktlinjer en mestadels växtbaserad kost rik på grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter och nötter.

Sedan dess har även Österrike och Tyskland uppdaterat sina kostråd för att rekommendera att äta mestadels växter. Båda länderna har gett baljväxter sina egna separata rekommendationer, samtidigt som de råder att köttkonsumtionen bör begränsas.

Kroppen behöver att vi får i oss fler näringsämnen varje dag för att vi ska fungera bra här och nu, men också för att vi ska kunna hålla oss friska och förebygga kroniska sjukdomar, säger de norska riktlinjerna. Om du följer kostråden minskar du risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, högt blodtryck, flera former av cancer, benskörhet, karies, övervikt och fetma. Du kommer också att täcka kroppens behov av näringsämnen.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden