Hoppa till huvudinnehåll
Växtbaserade källor till järn, bild tagen uppifrån
Vegokoll

Järnbrist handlar om mer än bara maten

En växtbaserad kost har blivit alltmer populär, både för hälsofördelar och dess positiva påverkan på miljön. Samtidigt väcks frågor om hur detta kan påverka näringsintaget, särskilt när det gäller järn. En ny analys från Livsmedelsverket visar att även om järn från kött kan bidra till en förbättrad järnstatus, är det inte hela svaret på varför vissa tonårstjejer drabbas av järnbrist.

I undersökningen "Riksmaten ungdom 2016–17" framkom att nästan var tredje tonårstjej löper risk för järnbrist. Det är vanligt att anta att mindre kött i kosten innebär en ökad risk för järnbrist, men studien visar att sambandet är mer komplext. Det finns tjejer som äter mycket kött men ändå har järnbrist, och de som avstår kött helt utan att uppleva brist. Detta pekar på att andra faktorer, såsom menstruation och kroppens individuella järnbehov, spelar en viktig roll.

Hälsosamma och miljövänliga alternativ till kött

Även om kött är en traditionell järnkälla, lyfter Livsmedelsverket fram de hälsorisker som kan följa med ett högt intag av rött kött och charkprodukter, såsom en ökad risk för tjocktarmscancer. En minskad köttkonsumtion är därmed att föredra ur både ett hälso- och miljöperspektiv. Övergången till en mer växtbaserad kost blir därmed en viktig del av både individens hälsa och planetens välmående.

Men hur påverkar en växtbaserad kost järnintaget? Växter innehåller järn, men kroppen har svårare att absorbera detta järn jämfört med järnet från animaliska källor. Samtidigt finns det faktorer som kan förbättra järnupptaget från växter. Till exempel kan C-vitamin, som finns rikligt i frukt och grönsaker, öka upptaget av järn från växtbaserade livsmedel. På samma sätt kan faktorer som kalcium, fytater (som finns i spannmål och baljväxter) och polyfenoler (i exempelvis te och kaffe) hämma upptaget.

Järnbrist – mer än bara en fråga om kost

Livsmedelsverkets rapport understryker att järnbrist bland tonårstjejer ofta är kopplat till menstruation och kroppens ökade järnbehov under tillväxtperioden, snarare än enbart till mängden kött i kosten. Faktum är att även ungdomar som äter mycket kött eller mejeriprodukter kan uppleva järnbrist, vilket visar att kosten bara är en del av ekvationen. Andra faktorer, som hur väl kroppen kan absorbera järn, är också avgörande.

Det är därför viktigt att se över hela kosthållningen och främja växtbaserade alternativ som både är näringsrika och miljövänliga. Med ökad kunskap om hur man optimerar upptaget av järn från växter kan fler dra nytta av fördelarna med en växtbaserad kost, utan att riskera näringsbrist.

Inom livsmedelsindustrin pågår dessutom flera initiativ för att förbättra järnupptaget från växtbaserade produkter. Detta är ett steg i rätt riktning, där vi kan kombinera hållbarhet med näringsriktig kost för både vår hälsa och miljön.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden