Hoppa till huvudinnehåll
Svampkebab i pitabröd på ett träbord

Svampkebab i pitabröd

Receptet är hämtat ur Vildplockat: Kokboken med Niki Sjölund och Lena Flaten. Här är en vegansk version av svampekbab i pitabröd. Severa med med semitorkad tomat, växtbaserad yoghurt, saltgurka och löksalsa. Välj dina egna favoriter!

Middag
Lunch

Ingredienser

4 portioner

SVAMPKEBAB

500 g rimskivling eller ostronskivling, riven
2 gula lökar, grovskivade
2–3 msk norrskensblandning
1 dl lingon
Olja och växtbaserat smör till stekning

PITABRÖD - 10 bröd

25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk sirap
11–12 dl vetemjöl
1 ½ tsk flingsalt eller kryddsalt

LÖKSALSA

2 rödlökar
1 gul lök
2 msk salt
2 citroner, pressad saft av 2 och rivet skal av ½
1 msk finhackad bladpersilja
3 msk olivolja
1 liten röd chili, urkärnad och finhackad
kryddsalt och nymald svartpeppar

NORRSKENSBLANDNING

Timjan
Dragon
Rostad och orostad kummin
Svartkumminfrön
Fänkålsfrön
Rostad och orostad mandel
Rostade och orostade sesamfrön
Korianderfrön
Pinjenötter
Spiskummin
Kryddpeppar
Gochugaru
Gula senapsfrön
Torkad mynta
Anisfrön
Grovmald svartpeppar
Salt

SVAMPKEBAB

  1. Stek svamp och lök i olja i en panna på medelvärme. 
  2. När svampen fått gyllene färg tillsätter du smör och kryddblandning och steker några minuter till. Ställ åt sidan.
  3. Vid servering värmer du upp svampen, blandar i lingonen och smakar av med salt.

PITABRÖD

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och sirap och rör tills jästen löses upp. Rör ner mjöl och salt. Börja med ⅔ mjöl och tillsätt mer tills du får en elastisk och smidig deg.
  2. Dela degen i 10 bitar och forma till bollar. Låt bollarna vila under bakduk 20–30 minuter.
  3. Kavla varje boll på en mjölad yta till en rund kaka, cirka 1 cm tjock. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa cirka 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm.
  5. När det är dags för gräddning, ta ut den heta plåten ur ugnen och lägg kakorna på plåten. Spreja eller pensla gärna lite vatten på kakan före gräddning.
  6. Grädda bröden cirka 2–4 minuter mitt i ugnen, de ska ”blåsas upp” men inte få färg. Ta ut och förvara på galler under bakduk.

LÖKSALSA

  1. Skiva löken tunt på mandolin, strö över saltet och låt dra cirka 30 minuter.
  2. Lägg löken i ett durkslag och skölj av den noga. Pressa, låt rinna av och lägg i en skål.
  3. Tillsätt citronskal och -saft, persilja, olivolja och chili. Smaka av med salt och peppar.

NORRSKENSBLANDNING

  1. Ta lika mycket av varje krydda och kör i matberedare med kniven tills du får en grov
    blandning. 
  2. Förvara mörkt i tättslutande burkar.

 

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden