Hoppa till huvudinnehåll
Shiro wot på en ljus träbräda

Vegansk Shiro Wot

En traditionell etiopisk-eritreansk gryta. Den tillagas med mjöl från kikärtor (ibland bönor), lök, mosade färska tomater, vitlök och niter kibbeh (kryddsmör). Denna rätt är särskilt populär under perioder av fasta. Receptet kommer från matkreatören Eatsbywill.

Lunch
Middag

Ingredienser

1 stor rödlök, hackad
1 tsk finhackad vitlök
0,8 dl olivolja
1 msk tomatpuré eller 1 hackad tomat
7 dl vatten
Shiro-pulver

Shiro-pulver

1,8 dl kikärtsmjöl
1 msk berbere-krydda
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt (justera efter smak)
  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs dem i en gryta med olivolja på medelhög värme.
  2. Tillsätt tomatpuré eller hackade tomater.
  3. Låt blandningen sjuda i pannan tills den kokat ner och fått en fyllig konsistens.
  4. Tillsätt shiro-pulver och vatten, och smaka av med salt.
  5. Låt grytan sjuda tills du uppnår önskad konsistens. Rör om då och då.
  6. Servera med injera eller vitt ris.
  7. Strö över lite chili som garnering om du vill.

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och samla alla dina favoritrecept på ett och samma stället. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden