Ingredienser
1 liter färska kantareller
3 dl riven rotselleri
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
0,75 dl vitt vin
5 dl vatten
2,5 dl havre- eller sojagrädde
1 buljongtärning
salt
peppar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
mjölkfritt margarin till stekning
hackad persilja
- Rensa kantarellerna och skölj dem med vatten om det behövs. Finhacka lök och vitlök. Riv rotsellerin grovt. Använd en tjockbottnad kastrull och fräs löken i en klick margarin i 2-3 minuter (spara lite av löken till stekningen av kantarellerna).
- Häll i rotsellerin och fräs i ytterligare någon minut. Häll på vattnet och buljongtärningen och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
- Stek kantarellerna och resten av löken och vitlöken i en klick margarin i en stekpanna tills de får en fin stekyta. Svamp innehåller mycket vätska som kommer ut när man steker den. Häll i svampvätskan i soppan för mer svampsmak!
- Mixa soppan med en stavmixer och häll sedan i grädden och de stekta kantarellerna och kryddorna. Låt alltsammans sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Strö över den hackade persiljan och servera tillsammans med raggmunkar eller en bit bröd.
Recept: Lea Honorine