Hoppa till huvudinnehåll
tre konserver med bönor uppradade mot en bakgrund med olika bönor i vita skålar
Vegokoll

Nytt på marknaden - svenska bönor som även kokas och konserveras i Sverige

Förra veckan var det premiär för en helt ny produkt i dagligvaruhandeln: Konserverade ekologiska bönor från Sverige. De öländska bönor som redan finns i handeln på tetra, av märket Go Green, skickas nämligen till Italien för att kokas och konserveras innan de kommer tillbaka till Sverige.

Bönland är ett nystartat företag som erbjuder ekologiska, konserverade, bönor som både är odlade och förädlade på Öland.

Det går utmärkt att odla bönor i Sverige, och på Öland i synnerhet. Därför är det konstigt att en enkel produkt som konserverade, ekologiska bönor från Sverige hittills inte funnits tillgängliga för konsumenterna, säger vd och medgrundare Elias Kvarnbäck, som förutom att driva företag även är projektledare på Organic Sweden.

De öländska bönor som redan finns i handeln på tetra, av märket Go Green, skickas nämligen till Italien för att kokas och konserveras innan de kommer tillbaka till Sverige.

Jämfört med de flesta andra konserverade bönor vågar jag hävda att våra bönor har bättre textur. Våra är lite fastare.

Inledningsvis är det svarta, vita samt bruna bönor i konsumentförpackning som finns i sortimentet, och än så länge bara i ett fåtal butiker. Men förhoppningen är att kunna växla upp produktionen allt eftersom. Svenska bönor har nämligen många mervärden. Dels är det något av det mest hållbara man kan äta, och när bönorna odlas ekologiskt gynnas den biologiska mångfalden. Bönor ger även ett högt proteininnehåll per krona, särskilt om man jämför med kött och vissa veganska köttsubstitut med dåliga näringsvärden.

Tidpunkten för att släppa de här produkterna känns därför helt rätt, säger Elias Kvarnbäck och syftar på det senaste årets kraftiga inflation, ökade matpriser och debatt om självförsörjning inom livsmedelskedjan.

Skänk en gåva till Djurens Rätts arbete! Som givare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden