
Premiär för baljväxter från en inhemsk värdekedja
Genom ett unikt samarbete genom hela värdekedjan kan Sevan nu stolt lansera Från Sverige-märkta produkter baserade på svenska baljväxter. Sortimentet består av åtta produkter som gör det både lätt och gott att öka andelen svenskodlade baljväxter i skolmaten och på restauranger.
Enligt det senaste förslaget till nationella kostråd bör vi äta baljväxter varje dag – både för hälsans och miljöns skull. För Sevan, med rötterna i Mellanöstern och hummus- och falafelfabriken i Sigtuna, är baljväxter på matbordet en självklarhet och vi har länge haft en målsättning och strävan att öka andelen svenskodlade baljväxter i vår produktion.
Det känns fantastiskt roligt att Sevan nu kan erbjuda foodservicemarknaden hummus, falafel och färdigkokta svenskodlade baljväxter med Från Sverige-märkningen. Att produkterna dessutom är resultatet av lyckad samverkan mellan primärproduktion, producent och grossist gör mig extra stolt och ett viktigt exempel jag hoppas ska inspirera hela branschen till fler liknande projekt i framtiden, säger Elin Ingves Pyk, VD på Sevan.
Tillsammans med partners har Axfoundation samlat aktörer från hela värdekedjan, drivit utvecklingsarbetet och skapat en storskalig värdekedja för svenskodlade baljväxter.
På Axfoundation har vi arbetat med baljväxter sedan 2017 och samarbetat med båda aktörerna i det här projektet, var och en för sig. Därför är vi extra glada över det här samarbetet som bidrar till att fler får möjlighet att äta svenska baljväxter till vardags samtidigt som vi stärker svensk beredskap med en helsvensk värdekedja, säger Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård, Axfoundation.
Baljväxterna som ingår i sortimentet odlas och rensas av Kalmar Öland Trädgårdsprodukter. I dagsläget odlas baljväxter endast på cirka två procent av den odlingsbara ytan i Sverige. Med tanke på baljväxternas stora klimat- och odlingsmässiga fördelar är det angeläget att främja odlingen genom att skapa en ökad efterfrågan.
Nu skalar vi upp vårt samarbete med Sevan, Axfoundation och Martin & Servera gällande våra svenskodlade baljväxter och det känns otroligt roligt och inspirerande. Vi är bara i början av ett skifte gällande svenska baljväxter på tallriken i stället för importerade. Nu gäller det att branschen och marknaden förstår mervärdet av svenskodlade och svenskproducerade baljväxter, säger Håkan Johnsson, VD på Kalmar Öland Trädgårdsprodukter.
För att synliggöra den svenska värdekedjan var det ett självklart val från Sevans sida att märka produkterna med Från Sverige.
En stark livsmedelsproduktion är avgörande för vår framtida beredskap. Baljväxter är en framtidsråvara och det är glädjande att se en ökad satsning på svenskodlade alternativ där hela värdekedjan har samverkat för att göra det möjligt. Många offentliga verksamheter arbetar för att öka andelen svenskt och genom Från Sverige-märkningen blir det enkelt att välja produkter med tydligt svenskt ursprung. Märkningen spelar en nyckelroll i att synliggöra svenska råvaror och driva på utvecklingen av fler märkta produkter inom nya kategorier, säger Tina Stugemo, VD på Svenskmärkning.
Först ut med att sälja produkterna är Martin & Servera som når skolmatsalar, sjukhus, restauranger och hotell. Det är Sevans förhoppning att fler aktörer följer efter och lanserar sortimentet under våren. Samtliga produkter är Från Sverige-märkta och sju av åtta produkter är dessutom nyckelhålsmärkta.
Produkter som lanseras:
- Kokta och frysta kikärtor, kidneybönor och vita bönor.
Förpackade utan spad och färdiga att användas efter upptining.
- Fryst falafel på gulärta och gråärta.
Falaflar med perfekt krispig yta och ett saftigt och smakrikt innanmäte.
- Fryst biff på gula ärtor med sju procent svinnsmarta broccoliblad.
Tack vare ett initiativ från Axfoundation tillvaratas nu broccoliblad som annars lämnas kvar ute i fält. Biffarna väger 40 g per styck, en storlek optimerad för den offentliga måltiden.
- Kyld hummus på gula ärtor.
En krämig och silkeslen hummus som passar perfekt till falafel, i bowls och på bufféer.
- Fryst, kokt och mald åkerböna.
Åkerbönan är en av våra äldsta kultiverade växter – ljus i färgen och med mild smak. Vår lättkokade, malda åkerböna är perfekt till kökets alla hybridprodukter.