Chiliensk majsgratäng, vegansk pastel de choclo
Denna fantastiska majsgratäng är en klassisk rätt i Chile, den åker oftast fram under nationaldagen men även under söndagsmiddagen. Detta recept är en veganiserad variant som går hur bra som helst att slänga ihop en vardag. I och med att den är helt växtbaserad tar den betydligt mindre tid att få klar.
Ingredienser
800 g sojafärs
1 dl russin
1 dl svarta oliver, urkärnade och skivade
3 gul lök
2 msk spiskummin
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
2-3 msk olja
1 kg majskorn
1 dl basilika
1 dl växtbaserad grädde
Vegansk ägg, kan uteslutas
200 g hård tofu
1 msk kala namak
1 tsk gurkmeja
- Sätt ugnen på 220 grader. Börja med att finhacka löken, och skiva oliverna. Vill du spara tid kan du köpa färdigskivade oliver. Värm upp en panna och stek på löken tills den blir mjuk, tillsätt den växtbaserade färsen tillsammans med oliver, russin och kryddorna. Rör om och låt smakerna sätta sig på medelvärme, smaka av med salt.
- Smula eller tärna tofun i en skål och häll över kala namak salt och gurkmeja. Låt stå medan du fortsätter med majset.
- Mixa majs, basilika och växtbaserad grädde i en mixer tills du får en någorlunda slät blandning. Vi använder upptinad fryst majs, för att det är enklare än att köpa flera burkar majs.
- Blanda tofun ner i färsen och rör om ordentligt. Häll över färsblandningen i en ugnsform och bre över majsröran. Grädda i ugnen tills majsröran har fått en fin gyllene färg, i cirka 15-20 minuter. Servera tillsammans med en tomatsallad.