Hoppa till huvudinnehåll

Krämig vegansk kantarellsoppa

Recept på vegansk kantarellsoppa med rotselleri och vitt vin, piffar upp vilken höstdag som helst!

20 min
Lunch
Förrätt
Under 30 min
Glutenfritt
Sojafritt
Nötfri
Barnvänligt

Ingredienser

1 liter färska kantareller
3 dl riven rotselleri
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
0,75 dl vitt vin
5 dl vatten
2,5 dl havre- eller sojagrädde
1 buljongtärning
salt
peppar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
mjölkfritt margarin till stekning
hackad persilja
  1. Rensa kantarellerna och skölj dem med vatten om det behövs. Finhacka lök och vitlök. Riv rotsellerin grovt. Använd en tjockbottnad kastrull och fräs löken i en klick margarin i 2-3 minuter (spara lite av löken till stekningen av kantarellerna).
  2. Häll i rotsellerin och fräs i ytterligare någon minut.  Häll på vattnet och buljongtärningen och låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
  3. Stek kantarellerna och resten av löken och vitlöken i en klick margarin i en stekpanna tills de får en fin stekyta. Svamp innehåller mycket vätska som kommer ut när man steker den. Häll i svampvätskan i soppan för mer svampsmak!
  4. Mixa soppan med en stavmixer och häll sedan i grädden och de stekta kantarellerna och kryddorna. Låt alltsammans sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Strö över den hackade persiljan och servera tillsammans med raggmunkar eller en bit bröd.

Recept: Lea Honorine

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden