Vegansk Aloo gobi
En kryddig vegansk rätt med potatis och blomkål. Många verkar ha fått uppfattningen att aloo gobi är en gryta, men det är faktiskt en ’torr’ grönsaksrätt som äts som den är tillsammans med ris eller roti/chapati, gärna en klick växtbaserad yoghurt också. Receptet kommer från kokboken Green India och var även med i Tidningen Djurens Rätt 3/21.
Ingredienser
2 msk neutral olja
400 g potatis, i bitar
400 g blomkål, i små buketter
Tadka
2 msk neutral olja
2 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
1 grön chili, finhackad
2 tomater, hackade (2 dl krossade tomater)
½ tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
1–2 tsk salt
1 dl vatten
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs potatis och blomkål i omgångar tills allt har fått fint med färg. Lägg över på en tallrik.
- Hetta upp oljan i stekpannan och fräs spiskummin tills den har fått fint med färg.
- Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
- Rör nu ner tomaterna och låt fräsa med tills de mjuknar något och mörknar i färgen.
- Rör ner kryddorna och salt. Blanda runt och låt puttra med i en minut.
- Vänd ner den stekta potatisen, blomkålen och vattnet. Blanda väl och sätt sedan på ett lock. Sänk värmen och låt puttra på i cirka tio minuter. Potatisen och blomkålen ska bli mjuka.