Vegansk blomkålspuré med "smör"stekta svampar
Finns det något härligare än att ta vara på säsongens råvaror? Under oktober - december kan du få tag på fina blomkål. Här omvandlar vi den till en len och krämig vegansk puré tillsammans med stekta svampar med karamelliserad lök. En lite finare rätt för att lyxa till helgen eller bjuda gästerna på.
Ingredienser
Ingredienser puré
1 blomkålshuvud (800 g)
2 dl vegetabilisk crème fraiche
smaka av med salt och vitpeppar
Gyllene stekta svampar
500 g svamp (valfri)
2 gul lök
1 msk olja
1 dl hosinsås
- Börja med att koka upp vatten och fördela buketterna från blomkålen. Koka buketterna tills de blir genomkokta i cirka 5-10 minuter.
- Skala och finhacka lök, rensa och skiva svamparna.Värm upp en panna med matfett och stek på löken tills den blir mjuk och får en gyllene färg, ha sedan i svamparna och låt de också bli mjuka.
- Häll på hoisinsås och låt allting fräsa i låg värme.
- Ta fram en hushållsmaskin eller mixer och mixa blomkålen med vegetabilisk créme fraiche tills purén är slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera tillsammans med sockerärtor eller haricots vert!