Vegansk burrito med krämiga bönor
En vegansk burrito med krämiga bönor och ärtguacamole, mums! Kanske något att byta ut tacos mot nästa tacofredag? Receptet kommer från Hanna Olvenmarks nya kokbok Portionen under tian: Äta ute och finns även i Tidningen Djurens Rätt nr. 1/2021.
Ingredienser
Burrito
4 port spannmål, t.ex. matvete/korngryn/havreris eller ris
Tortillabröd
Krämiga bönor
6 dl kokta svarta bönor (2 ½ dl torkade alt. 1 pkt)
1 dl vatten
1 lagerblad
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
Ärtguacamole
2 ½ dl frysta gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ dl solroskärnor
1 krm sambal oelek
2 msk raps- eller olivolja
½ citron, saften
Snabbpicklad rödlök
1 rödlök
2 msk citronsaft
- Koka spannmål eller ris.
- Gör bönorna: Blanda alla ingredienser och koka upp. Låt småputtra i 10–15 minuter tills en del av vätskan kokat bort och det blivit mer som en röra.
- Gör ärtguacan: Tina ärtorna och mixa dem med vitlök, solroskärnor, sambal oelek och olja till en röra. Tillsätt citronsaften och rör om.
- Skala och strimla rödlöken fint. Pressa över citronsaft och massera in den i rödlöken.
- Servera bönorna med ärtguaca, ris och rödlök i eller bredvid tortillabrödet.
Vill du göra allt från grunden? Recept på burritos finns i boken Portionen under tian: Äta ute