Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk Caesarsallad med rökt tofu

Fredrik Kämpenberg blev utsedd till Sveriges bästa vegankock 2019. Så när han bjuder på ett recept på en vegansk caesarsallad, då kommer det med all säkerhet bli en hit! Istället för kyckling används Oumph! The Chunk och bacon har bytts ut mot rökt tofu. Vem sa att sallad = tråkigt? Den hade fel!

Lunch
Veganiserad
Middag

Ingredienser

4 portioner

Vegansk Ceasarsallad med rökt tofu

300 g Oumph! Ch*cken Style pieces
Naturell olja till stekning
1 frp rökt tofu
2 romansalladshuvuden
Ev 1 dl flagad Parveggio (växtbaserad parmesan)

Kryddblandning

1 msk salt
1 tsk socker
1 tsk cayenne eller annan chili
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 krm gul curry
1 tsk paprikapulver
1 nypa torkad timjan
1 nypa torkad oregano
1 krm spiskummin

Dressing

0,5 dl osötad sojadryck
2 tsk Dijonsenap
1-2 klyftor vitlök
1 msk näringsjäst
2-3 dl neutral olja
2 msk kapris
1 msk citronsaft
Salt och malen svartpeppar

 

  1. Oumph!: Tina gärna bitarna innan kryddorna tillsätts – det blir lättare att få dem jämnt fördelade då. 
  2. Kryddblandningen: Blanda allt väl – mortla gärna. (eller använd färdig sk ”kycklingkrydda”) Tips: gör mycket av denna på en gång och förvara i tät burk
  3. Blanda Oumph! med 1 msk olja och vänd sedan runt bitarna i kryddan. Stek sedan på medeltemperatur tills ytan fått fin färg. Dra åt sidan.
  4. Tofu: Skär tofun i skivor – inte för tjocka. Stek dem i rikligt med olja på hög värme, några i taget, tills de fått färg. Lägg över på hushållspapper.
  5. Dressing: Mät upp 1 dl olja och alla resterande ingredienser, (utom citronsaft) i en hög behållare, tex ett litermått. Sätt i en mixerstav och kör igång, medan du sakta för den uppåt. Tillsätt resten av oljan, lite i taget, till önskad konsistens, tillsätt citronsaften under fortsatt mixning. Smaka av.
  6. Dela salladen i stora bitar och skölj den – slå av så mkt vatten som möjligt. Blanda salladen med dressingen och servera Oumph!, rökt tofu och krutonger till. Krutonger är enkla att göra själv, det finns färdiga att köpa eller tex crostini med örtsmak.
Foto: David Fernandez

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden