Vegansk crispy kycklingtaco med hoisinsås
Hoisin är en sötstark sås, gjord på sojabönor, vinäger, socker, vitlök och olika kryddor som används mycket inom matlagning i Kina. Den används traditionellt ofta till kyckling, som här i en taco - fast helt veganskt förstås! Det är kocken Fredrik Kämpenberg som ligger bakom receptet på det han kallar för Crispy ch*cken Hoisin taco. Istället för kyckling använder han Oumph! The Chunk. Kycklingtaco utan kyckling alltså. Mums!
Ingredienser
Crispy ch*cken Hoisin
1 påse Oumph! The Chunk
2 dl färdig hoisinsås
2 dl växtbaserad majjo
4 tsk rostad sesamolja
2 tsk limejuice
½ gurka
2-3 stänger salladslök
Bladgrönsaker, tex spenat
Mjuka tortillas, 2-3 var
Olja till fritering
Rostade sesamfrön eller furikake-blandning
- Börja med att tina Oumph! Dra sedan bitarna i små strimlor med händerna (det går att skiva den tunt, men resultatet blir bäst om du särar på lamellerna för hand)
- Strimla löken och tärna gurkan.
- Blanda ihop majjon med sesamolja och limesaft.
- Hetta upp olja i en kastrull eller stekpanna till 180 grader. Fritera lite Oumph!-strimlor i taget, tills de är frasiga – det tar ca 1 minut. Plocka upp bitarna med hålslev, försök att få med så lite som möjligt av oljan – lägg bitarna på en rejäl hög med papper och sedan i en skål. Blanda de heta strimlorna med hoisinsås.
- Lägg fina blad på ett mjukt bröd, på med majjo, Oumph! och sesam eller furikake. Vik ihop och ät!
(Och du: ha ett lock till kastrullen med frityrolja redo, om det skulle koka över eller börja brinna!)