Hoppa till huvudinnehåll

Vegansk Flygande Jacob med fejkon

En vegansk Flygande Jacob kommer svävande från kocken Fredrik Kämpenberg! En av svenskarnas mest traditionella maträtter som vanligtvis innehåller kyckling och bacon, byts här ut mot Oumph! The Chunk och Smoky bits. Både en godare och mer djurvänlig variant!

Middag
Lunch
Veganiserad

Ingredienser

5 portioner

Vegansk Flygande Jacob

1 påse Oumph! The Chunk
0,5-1 påse Smoky Bits (Oumph!)
1,5 stor banan
2 dl vispbar växtbaserad matlagningsgrädde (Oatly)
1 dl växtbaserad majjo
1,5 dl chilisås av ketchuptyp
1,5 dl salta jordnötter
1 msk paprikapulver
Vitpeppar (ca 1 krm)
Salt (ca 1 tsk krm)
1 msk olja
Margarin att steka i
4 portioner kokt ris
  1. Sätt ugnen på 230 grader ca.
  2. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, med margarin. Blanda The Chunk med olja, paprikapulver, vitpeppar och salt (Oumph! har låg salthalt och suger mycket smaker, så var inte blyg med kryddorna), så att kryddorna täcker vegobitarna.
  3. Stek The Chunk så att bitarna får färg runt om och tag sedan upp dem och lägg på tex en tallrik.
  4. Rengör stekpannan och stek sedan Smoky Bits, på strax över medelvärme i rikligt med margarin, tills de fått färg och blivit krispiga.
  5. Vispa under tiden grädden och vänd sedan i majjon och chilisåsen.
  6. Bottna en ugnssäker form med ris. Täck med The Chunk och skivad banan. Fördela såsen över och strö över Smoky Bits och jordnötter innan du skjutsar in all i ugnen. Gratängen är klar när den fått färg, ca 10 -15 minuter.
Foto: David Fernandez

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden