Ingredienser
Polenta:
4 dl polentagryn
vatten
10 st svarta urkärnade oliver
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
salt
peppar
Tillbehör:
2 msk solrosfrön
5 st svampar, t ex den matiga varianten portabella
1 påse färsk bladspenat
1 kruka rucolasallad
1 dl soltorkade tomater
- Rör ut polentan i det kalla vattnet. Följ instruktionerna på förpackningen. Koka upp långsamt under omrörning. Låt koka 5 minuter. Rör om då och då.
- Hacka oliverna grovt. Rör ner dem i polentan, pressa i vitlöksklyftan, häll i oljan, salta och peppra. Blanda ordentligt. Häll blandningen på en bakplåt eller på stora tallrikar.Platta ut röran så att den blir ungefär en cm tjock. Låt svalna.
- Skär den stelnade polentan i skivor (ca 5x10 cm) och stek eller grilla dem gyllengula. Servera polentan varm med exempelvis en sallad på soltorkade tomater, rucola, spenat, stekt svamp och solrosfrön.