Hoppa till huvudinnehåll
En skål med Irish stew står på en skärbräda bredvid en skål med irländskt potatismos och en öl

Vegansk Irish stew

I år kan du fira St. Patricks Day grönare än någonsin. Med sin veganska tolkning av en traditionell irländsk gryta har kocken Gustav Johansson, som driver vego-sajten ”Jävligt Gott”, skapat en perfekt rätt för middagsbordet under årets grönaste högtid. Grytan är smaksatt med Guinness stout - ölet från Dublin som är ett klassiskt inslag i firandet.

1,5 tim
Middag

Ingredienser

4 portioner

Vegansk Irish Stew

2 gula lökar
2 stjälkar bladselleri
15 cm purjolök
4 lagerblad
3 stora morötter
4 medelstora fasta potatisar
1/2 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad salvia (kan uteslutas)
2 msk vetemjöl eller majsstärkelse
1 burk Guiness Stout á 50 cl
3 dl vatten
2 msk mörk grönsaksfond
1 msk mörk kinesisk soja
500 g färsk ostronskivling
1 burk á 400 g cannelinibönor
1-3 tsk socker
2 msk vegansmör
Salt och peppar efter smak
1 dl hackad färsk persilja

Colcannon (Irländskt potatismos med grönkål)

1 kg mjölig potatis
100 g färsk grönkål
2 salladslökar
1 dl havregrädde
1/2 dl vegansmör
Lite olivolja att ringla över vid servering

 

  1. Börja med att hacka lök, selleri och purjolök i mellanstora bitar och fräs dem mjuka i rapsolja i en stor gryta eller kastrull.
  2. Tillsätt lagerblad, tomatpuré, rosmarin, och salvia och stek tills allt blandats väl och det börjar dofta gott.
  3. Skala och hacka morötter och fast potatis i stora grova bitar och lägg ner med resten av grönsakerna i grytan.
  4. Rör ner vetemjölet så det blandas ut helt och häll därefter ner Guinness, vatten, fond och sojasås och rör om. Låt koka upp och koka därefter i ca 1-1,5 timme på låg värme, utan lock. Rör om då och då så det inte bränns i botten.
  5. Medan grytan kokar drar du ostronskivlingen i grova slamsor och torrsteker dem i en stekpanna tills all vätska dunstat ur och den börjar bli knaprig. Krydda med salt och peppar. Lägg svampen åt sidan i en skål.
  6. När grytan kokat tills den börjat tjockna ihop och alla smakerna har utvecklats smakar du av den med socker, salt, peppar och tillsätter smör för att kompensera för den lätta beskan från ölen.
  7. Rör ner ostronskivlingen och bönorna (som du först sköljer och låter rinna av i ett durkslag) och låt grytan koka upp.
  8. Servera grytan toppad med färsk persilja.

Grönkål (Irländskt potatismos med grönkål)

  1. Skala och hacka den mjöliga potatisen i småbitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är helt mjuk. Slå av vattnet i ett durkslag och låt potatisen ånga av lite.
  2. Skölj bort all ev. smuts från grönkålen och dra bort bladen från stammarna. Koka upp lite lättsaltat vatten och koka kålen 1 minut tills den mjuknar och blir intensivt grön.
  3. Häll av kålen och skölj den snabbt med kallvatten. Krama ut överflödig vätska ur kålen.
  4. Finhacka kålen tillsammans med salladslökarna.
  5. Rör ner smör, grädde och grönsaksblandningen i potatisen och rör om så allt blandas. Späd med grädde tills du får en konsistens på potatismoset du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar.
  6. Toppa potatismoset med lite mer hackad kål och olivolja vid serveringen.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden