Vegansk lasagne
Den perfekta söndagsmaten är lasagne, det är dessutom superenkelt att göra en storkok för att få över till veckans matlådor. Den går också bra att variera innehåll, vad händer om du stoppar i lite zucchini eller rivna morötter i färssåsen? Kanske byter du ut färsen helt och håller och har linser istället? Testa dig fram!
Ingredienser
Lasagne
400 g sojafärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
1 krm svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong
9 lasagneplattor
Bechamelsås
4 msk olivolja
0,5 dl vetemjöl
10 dl vegetabilisk grädde
1 tsk riven muskot
Salt och peppar efter smak
1 tsk gurkmeja
- Sätt ugnen på 225°.
- Skala och hacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka med matfett i en stekpanna. Lägg i sojafärsen och stek den under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning. Låt såsen koka ca 5 min.
- Vispa ut mjölet i grädden i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna. Låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3-5 min. Varva färssås, bechamelsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.