Vegansk paella
Den traditionellt spanska rätten paella har antagit många former sedan den tog sig från Spanien till resten av världen. Vi gör en vegansk version som du kan variera med dina favoritgrönsaker eller vegobitar. Om du inte råkar ha saffran i skåpet går det även att använda gurkmeja för att få samma fina, gyllengula färg!
Ingredienser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
380 g vegobitar
2 msk olivolja
3 dl avorioris
1 tsk gurkmeja eller1 pkt saffran
1 dl vitt matlagningsvin
1 grönsaksbuljongtärning
1 röd paprika
2 dl gröna ärter
1 dl kalamataoliver, urkärnade
salt och peppar
2 msk hackad persilja
1 citron
- Börja med att koka upp 6 dl vatten i en vattenkokare. Lös upp buljongen i en bägare.
- Finhacka gul lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i en djup panna eller en traktörpanna i lite olja, tillsätt riset, saffranet/gurkmejan och den upplösta buljongen. Addera vinet.
- Låt koka enligt anvisningar, cirka fem minuter innan riset är klart kan du lägga i gröna ärtor, tärnad paprika och smaka av med salt och peppar.
- Sätt igång en panna och stek på vegostrimlorna, vi använder Chicken style strips från Fry’s (ej glutenfria). När riset är klar kan du servera direkt från pannan med några klyftor citron, hackad persilja, vegostrimlor och skivade oliver.