Vegansk potatistortilla
En lyxig men väldigt enkel vegansk lunch som kan slängas ihop av de grönsaker eller rotfrukter som finns i kylen. Kala namak är ett sorts salt som ger äggliknande smak och det är väldigt gott i scrambled tofu eller som här i tortilla. Hittar du inte det går det bra utan. Receptet kommer från kokboken Ät färg, Spring berg - Vego, Naturligt, Näringsrikt och var med i nr. 1/22 av Tidningen Djurens Rätt.
Ingredienser
Tortillasmet
270 g silkestofu
270 g fast tofu
1 ½ dl kikärtsmjöl
1 ½ dl vatten eller växtmjölk
½ tsk kala namak
1 tsk timjan
½ tsk gurkmeja
1 riven vitlöksklyfta
Fyllning
3-4 kokta potatisar
1 morot
½ fänkål
½ zucchini
4 soltorkade tomater
½ citron, zest och juice
4 rädisor en näve färsk koriander
2 dl edamamebönor
salt och peppar
- Mixa silkestofu, kikärtsmjöl, vätska, kryddor och vitlök. Mosa den fasta tofun med en gaffel och blanda i. Ställ åt sidan.
- Skär potatis, morot, fänkål, zucchini och soltorkade tomater i bitar. Hetta upp olja i en panna och fräs allt i några minuter. Salta och peppra.
- Häll på tortillasmeten och lägg på ett lock. Stek på svag värme i ca 10–15 minuter, tills tortillan är genomstekt. Rör med en gaffel lite då och då på olika ställen i tortillan.
- Riv över citronskal och pressa över juice. Toppa med tunt skuren rädisa, färsk koriander och edamamebönor.