Vegansk schnitzel med rostad potatis, rödvinssås, dijonmajjo och ärter
Den perfekta veganska rätten när det vankas finmiddag! Du kommer inte bara imponera med måltidens smak utan också att receptet kommer från Fredrik Kämpenberg som blev utsedd till Sveriges bästa vegankock 2019. Veganska schnitzlar finns i de flesta matbutiker idag.
Ingredienser
Schnitzel
Växtbaserad schnitzel (1 per portion förslagsvis)
Dijonmajjo
2 dl växtbaserad majjo
2 msk dijonsenap
Rödvinssås
Färdig växtbaserad (Rydbergs tex)
Ärtor
1 dl gröna ärtor per person
1 tsk växtbaserat smör/person
1 nypa salt
Potatis
Ungefär 200 g fast potatis (tvättad) per person
1 hel ”blomma” vitlök
1 hel citron
0,5 kruka färsk timjan
0,5 kruka färsk rosmarin
Några lagerblad
Salt – gärna grovsalt eller flingsalt - rikligt
Grovmalen vit – eller svartpeppar- rikligt
Olja till formen
- Börja med potatisen. Skär den i tjocka skivor, ca 0,5 cm, med skalet på.
- Skär vitlöken på mitten, rakt genom klyftorna, låt skalet vara kvar. Skiva citronen.
- Blanda potatisen med citron, vitlök, örter, lagerblad,salt och peppar samt olja i en ugnsfast form.
- Ställ in formen i en 230-gradig ugn.
- Majonnäsen blandar du helt enkelt ihop med senapen.
- Tillaga ärtorna i micro i en behållare med lock och en skvätt vatten i botten. Beroende på micro tar det ca 3 minuter. Klicka i smöret och saltet och rör om. I kastrull: koka upp vatten, tillsätt ärtorna och låt dem precis koka upp. Häll bort vattnet och blanda i smör och salt.
- Såsen – antingen gör du en egen variant, eller så värmer du den färdiga enligt anvisningar på förpackningen.
- Schnitzeln tillagas enligt anvisningar på förpackningen.
- När potatisen fått färg och är mjuka är det dags att servera!