Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

12 restauranger att testa i huvudstaden

Från att det har varit magert med veganska alternativ i huvudstaden för enbart några år sedan så har det nu blivit så många att vi har hunnit bli kinkiga. Allt från fine dining till brunch, spa, caféer, bufféer och glassbarer mättar nu hungriga veganer, flexitarianer och nyfikna runt om Stockholm. Är du på en kort visit kan det vara svårt att hinna med allt därför vi har valt ut våra absoluta favoriter.

1. Radisson Blu Royal Park

Stockholms (vågar vi hävda Sveriges?) bästa veganska brunch finns utanför tullarna. Det är ute i Hagaparken som du finner ett hotell i världklass som erbjuder egengjorda cashewostar, vegokorvar, pannkakor med mera under söndagar. På hotellet finns Haga Health Club som erbjuder SPA behandlingar, fitness center och inomhuspool om du vill spendera en heldag.

2. Hermans

En av stadens äldsta vegetariska restauranger är numera helt växtbaserad. Med en makalös utsikt över staden kan du njuta av en buffé som blandar mat från olika kulturer. Dessutom finns det en drös bakelser och efterrätter som en kan köpa separat. Året runt kan du sitta på den inglasade verandan och under sommaren finns en generös uteservering.

3. Delivore

Stadens egen veganshop Goodstore har också ett café - Delivore, som liksom butikerna finns både på Åsögatan och på Hornsgatan. Där kan du köpa wraps, trekantsmackor, juicer, milkshakes och rejäla luncher. Baconaise mackan är beroendeframkallande.

4. Lao Wai

Denna är också en av de äldsta vegetariska restaurangerna i Stockholm, här serveras kinesisk mat inspirerad av framförallt Sichuanesiska och Taiwanesiska köken. All mat lagas från grunden och tillagas omsorgsfullt. Vill du äta riktigt bra kinesisk mat är det hit du ska. Själva restaurangen är ganska liten så se till att boka bord i förväg

5. Stikki Nikki

Den enda helveganska glassbaren i Stockholm är Stikki Nikki i Mariatorget. Alla deras butiker runtom i stan brukar ha en och en annan vegansk smak, så att du kan njuta av riktig god glass även när du inte är på söder.

6. Växthuset

Bokstavligen under bron på söder ligger Växthuset, där serveras vegansk fine dining med spektakulära smaksensationer i en ganska enkel lokal. Hit går du precis efter lön då maten är fantastisk men också dyr.

7. Taku Taku

Slow cooked fast food, lagad på enbart veganska råvaror. Inspirationen till smakerna har hämtats från hela världen och tar form i rätter som Bhangra Tacos, Ssäm och Tempel Bowls. Snabbmatskedjan tillhandahåller även egentillverkade såser, inläggningar och kryddblandningar för den som vill ta med hem till kylskåpet. De finns på fyra ställen både i Sickla utanför tullarna, på söder samt Hötorget och Rådmansgatan.

8. Holy Cow

På söder serveras förmodligen Stockholms bästa indiska och veganska maten. Även om restaurangen i sig inte är vegansk så har de en stor meny med många fantastiska goda rätter. Deras Tikki Masala är helt gudomlig, köp gärna till deras veganska vitlöksnaan.

9. Chutney

Mitt i Södermalms smågator hittar du Chutney, som liksom Hermans och Lao Wai har funnit länge som vegetarisk restaurang. Här finns det dock en del lakto-rätter men allt veganskt är tydligt märkt. Med inspiration från Mellanöstern och andra delar av Asien är lokalen exotiskt utsmyckad samtidigt som recepten ofta hämtas från Indien, Persien, Thailand

10. Clairon Hotel Stockholm

Här bjuds det på fantastiska frukostar med veganska pannkakor, soyhurt och annat roligt pålägg. Du kan köpa till ett kit så att du efter frukosten kan njuta av deras fantastiska Elements spa några trappor upp. På söndagar har de även en Sprunch paket där du kan få både brunch och spa.

11. My Vegina

Namnet som med glimten i ögat är en förkortning för My Vegan Regina – My vegan queen, slog nyligen upp portarna i norra sidan av stan. Här bjuds det på bowls, smoothies och veganska sötsaker som får dig att tappa hakan.

12. The Plant

 Både inne på Konstfack och nere vid (återigen) söder finns The plant. Här serveras god och nyttig snabbmat lagad från grunden på de bästa naturliga råvarorna. Allt är ekologiskt och veganskt.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden