Hoppa till huvudinnehåll

Istället för mjölk – växtdrycker 🐄

Att ersätta mjölk och mjölkprodukter är bland det enklaste du kan göra för att äta grönare. Numera finner du allt från växtdrycker specialframtagna för att hamna i din kaffekopp och en mängd andra växtbaserade mejeriprodukter som växtbaserad crème fraiche, soygurt, grädde, mjukost och "kvarg". Nedan samlar vi ett urval av de varumärken som erbjuder veganska mejeriprodukter. När det gäller ost har vi tagit fram en guide för Välj vegos absoluta favoritostar.

Oatly

Oatly gör produkter baserade på svensk havre. Oatly iKaffe är en populär havredryck som börjar bli snarare regel än undantag bakom cafédisken eller på fikabordet. Dessutom erbjuder de glass, mjukost och vegansk crème fraiche, allt på havre! Finns att köpa i de flesta butiker. 

Alpro I Kaffe

Alpro gör många olika sorters produkter baserade på allt från soja till havre och nötter. Deras I Kaffe är gjord på soja och blandas perfekt med kaffet utan att skära sig. Dessutom har de soygurt, färdiga mellanmål och vegansk "kvarg". Finns att köpa i de flesta butiker. 

Planti

Planti tillverkar en mängd olika växtbaserade produkter, allt från soygurt till crème fraiche och smaksatta havredrycker. Finns att köpa i de flesta butiker. 

Yosa

Yosa erbjuder allt från havrebaserade drycker till "havretofu" och en mängd mellanmål från overnight oats till havregurt med granola. Dessutom erbjuder de även pålägg och glass, allting baseras på havre samt ärtprotein. 

Oddlygood

Oddlygood är Valios varumärke för veganska produkter, de erbjuder allt från veganska ostar till helt glutenfri havredryck till kaffet. De erbjuder även veganska havregurt och vegansk "kvarg. 

Aito

Aito gör havrebaserade produkter på Finländskt havre. Förutom att ha växtbaserad mjölk till kaffet erbjuder de även vispgrädde, matlagningsgrädde och mellamål. 

Sproud

 Sproud gör veganska produkter baserade på ärtprotein. Sproud Barista är en ärtdryck som med sin milda smak gör sig bra både i kaffet och teet. De tillverkar även proteinpulver. 

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden