Hoppa till huvudinnehåll
Minimalistisk vegansk stil ung kvinna med bomull återanvändbara nät väska på bakgrund av varor av noll avfallsbutik. Shopping utan plastförpackning i plastfri livsmedelsbutik.

Veganska livsmedel du måste ha hemma

Under åren har vi märkt att en del råvaror bara inte får fattas hemma när en äter veganskt. Här nedan har vi samlat våra bästa tips på hur du också kan preppa så att mat alltid finns för veckan –men först några allmänna tankar om mat. 

Det är inte alla som gillar att planera men vi har märkt att planering är väsentlig om du vill kunna spara pengar och få så lite svinn som möjligt. Det blir helt enkelt svårt att handla när du inte vet vad du har tänkt att äta under veckan. Vi brukar rekommendera att skriva ner några rätter du gillar och se till att köpa ingredienser till just dessa. Vi har några veckomenyer med färdiga inköpslistor här. Vi har lagt extra stor fokus på skafferi och frys eftersom dessa varor håller länge och skapar därför mindre svinn.


Skafferiet 

  • Cerealier - såsom ris, hirs, havre, matvete och fullkornspasta
  • Baljväxter - både färdigkokta i tetra och torkade för att koka. Vissa baljväxter kräver mindre tid än andra, t.ex. linser och mungbönor. Om du köper torkade vita bönor eller kikärtor kan du ha en dag där du kokar, portionerar och fryser in dina baljväxter.
  • Grunder till grytor - såsom krossade tomater, tomatpuré och kokosmjölk
  • Både som pålägg eller som grund till såser - jordnötssmör och tahini 
  • Smaksättare - kryddor i alla dess färger och former, japansk sojasås och liquid smoke 
  • Topping till gröten och sallader - såsom sesamfrön, solroskärnor, pumpafrön
  • Till frukost och mellis - flingor eller granola 
  • Bra grund till all mat - potatis

Frysen 

  • Frysta grönsaker - några favoriter är spenat, blomkål och majs 
  • Frysta bär och frukt - så som blåbär, mango eller ananas
  • Kryddor - särskilt kryddor som lätt blir dåligt färsk som t.ex. dill eller koriander
  • Något att steka - såsom vegobitar, vegobullar och vegokorvar 
  • Baljväxter igen - såsom frysta ärtor, edamamebönor eller haricots verts
  • Wokgrönsaker 
  • En färdigrätt – särskild de dagar det krisar funkar potatisbullar, pizza, eller grönsakspytt

Kylen 

  • Växtdryck och växtgurt - som havremjölk och soygurt 
  • Pålägg - till exempel vegoskinka, växtbaserad mjukost eller pastej
  • Färska grönsaker - såsom tomat, gröna blad och morötter
  • Färsk frukt - välj dina favoriter i säsong 
  • Växtgrädde eller växtbaserad crème fraiche - bra grund till grytor 

Så! Det var våra bästa tips för att ha en bra grund hemma. 

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden