
Komjölksdrickare avslöjas i blindtest
Kan vi vara helt säkra på vad vi föredrar att ha i kaffet? Ett nyligen utfört blindtest från Oatly avslöjar att en stor andel komjölk-i-kaffet-svenskar egentligen tycker att havredryck är godast att ha i kaffet. Resultaten pekar på att vanor och fördomar kanske styr våra val mer än vad vi tror.
I ett blindtest, utfört av Vadis Research på uppdrag av Oatly, fick deltagare med olika kaffevanor smaka på en kopp kaffe med komjölk och en kopp kaffe med havredryck, utan att veta vad kopparna innehöll.
Fler föredrar havredryck än som faktiskt väljer det
När blindtestet summerades föredrog 43 procent kaffet med havredyck framför det med komjölk, trots att endast nio procent av deltagarna uteslutande drack växtbaserad dryck i kaffet i vanliga fall.
Många har komjölk i kaffet av gammal vana. Därför ville vi ta reda på vad folk egentligen tycker och det visade sig att över hälften av komjölksdrickarna ansåg att kaffe med havredryck smakade gott. Om fler vågar utmana sina vanor och fördomar kommer de upptäcka att havredryck passar utmärkt med kaffe och kan därmed göra både goda och klimatsmarta val1, säger Ilse Siekkinen, General Manager för Oatly Norden.
En majoritet av mjölkdrickare gillar havredryck
84 procent av testdeltagarna som använde komjölk i kaffet uppgav att de gjorde detta på grund av smaken. Samtidigt svarade mer än hälfen (52 %) av komjölksdrickarna att de gillade smaken av havredryck (någorlunda gott, gott eller riktigt gott) när de gjorde blindtestet. Dessutom gissade var fjärde person fel på vilken kopp som innehöll vad.
Bortsett från smaken, uppgav drygt fyra av tio (43 %) komjölk-i-kaffet-drickare att valet grundar sig i gamla vanor och att de alltid druckit sitt kaffe så. För de som väljer havredryck handlar det om andra faktorer, såsom textur (41%) och klimat- och miljöskäl (34%).
Blindtestet visade också att..
- Fler yngre än äldre föredrar att dricka sitt kaffe med havredryck – 49 procent av testpersonerna i åldern 18-39 år svarade att de föredrog kaffet med havredryck framför det med komjölk, jämfört med 37 procent av personerna i åldersgruppen 40-69 år.
- Personer som väljer havredryck i kaffet provar oftare nya produkter och maträtter jämfört med de som har komjölk i kaffet (62 % vs 43 %).
- Testet visade inte någon tydlig koppling mellan att föredra havredryck i kaffet och att vara vegetarian – en lika stor andel av de som föredrog havredryck som de som föredrog komjölk i kaffet uppgav att de äter kött (40 % respektive 42 %).
- Var femte (18 %) som uppgav att de föredrog mjölk i kaffet, kommer använda havredryck oftare efter att de deltog i testet.
Om undersökningen
Undersökningen utfördes av Vadis Research, nov/dec 2024 där 300 kvinnor/män i åldern 18-69 år deltog. Dessa fick blindtesta kaffe med Oatly iKaffe och kaffe med bäst säljande komjölk (3% fett).