Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Veganska lyxostar

Det norska företaget Furu Creamery gör det enklare att ordna veganska lyxiga ostbrickor, om du bor i Oslo i varje fall

Det är under Vegovision Göteborg som vi får exklusivt testa dessa fantastiska ostar här i Sverige, och det märks att Ultuna mejeri lämnade ett hål i våra vegan-ost-älskande marknad när kön till Furu Creamery's monter ringlar långt. Det är med gamla traditionella metoder som ostarna görs men med växtdrycker istället. Ostarnas grund är antingen mandelmjölk eller cashewmjölk och finns i ett flertal smaker. De gjorda på mandel finns i fyra smaker och är följande:  

  • Almonder des Brie -brie style
  • Almonder - mild moulded
  • Fresh - ricotta style
  • Veganbert - camembert style

Cashewostarna kommer i ytterligare fyra smaker och dessa är:

  • Sundried tomatoes and thyme
  • Chillie and oregano
  • Truffle and dried porcini mushroom
  • Smoked with pink pepper

Och även om marknaden suktar efter veganska ostar så dröjer det ett tag innan vi får ha dessa på heltid i Sverige. När vi frågar Flavia Morgulis, grundaren av Furu Creamery, om vi snart kan ha dessa ostar svarar hon: 

For the moment we sell just in Oslo (even if I would love to sell in Sweden as well) and we are rotating, so it depends on the week we go to a different spots (youngstorget, blå marked, etc). Soon we will launch our webshop, and it will be possible to send abroad as well.

Dessutom avslöjar Flavia att de jobbar på ett recept till blåmögelost som förhoppningsvis snart står klar. Om ni inte har vägarna förbi Oslo kan vi gladligen meddela att Furu Creamery kommer tillbaka till Sverige under Vegovision Stockholm i november.

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden