Ingredienser
Ört-fraiche
1 kruka mynta
1 kruka dill
3 vitlöksklyftor
0,5 citron, saften
1 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
2 dl fraiche
Pastan
400 g tagliatelle eller annan pasta
2 påsar Apetit Nordiska Ärter
10 g växtbaserat smör
1 msk raps- eller olivolja
0,5 purjolök
0,5 citron, saften
1 citron, rivet skal
En handfull ärtskott (valfritt)
- Hacka dillen, myntan och vitlöken. Gör ört-fraiche genom att mixa mynta, dill, vitlök, citronsaft och salt. Tillsätt oljan och mixa snabbt till en jämn sås. Rör ner fraichen med en sked.
- Koka pastan i saltat vatten en minut kortare än vad som anges på förpackningen.
- Hacka purjolöken medan pastan kokar. Fräs purjolöken i smör och olja på en panna i cirka fem minuter.
- Koka ärtorna i lite vatten i en kastrull i 2 min. Om du vill behålla deras gröna färg, skölj dem i kallt vatten efter kokning.
- Spara några deciliter av pastavattnet. Häll av pastan och blanda ört-fraiche, pasta och en slev av pastavattnet med den frästa purjolöken. Rör om och låt allt sjuda i en minut. Tillsätt mer av pastavattnet om du vill ha en lösare konsistens.
- Tillsätt ⅔ av ärtorna och saften från ½ citron. Blanda försiktigt. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.
- Dekorera med resten av ärtorna och eventuellt ärtskott.