Ingredienser
6-8 personer
900 g vitkål, fyrdelad och med stocken bortskuren
2 msk salt
1-2 cm färsk ingefära, skalad och skuren i trådtunna strimlor
5 msk socker
2½ msk jordnöts- eller majsolja
2½ msk sesamolja
3 torkade chilipepparfrukter utan kärnhus, hackade
1 tsk Sichuan-peppar
5 msk risvinäger
- Strimla kålen så fint som möjligt i en matberedare eller med kniv. Lägg allt i en stor skål. Strö över saltet och blanda. Låt detta stå i rumstemperatur i 2-3 timmar. Kålen kommer att minska i volym genom att en del vätska rinner ut. Ta en handfull i taget och använd båda händerna till att pressa ut överflödig vätska, men lämna kvar fukt. Lägg över i en ren skål.
- Lägg ingefäran i en hög i mitten ovanpå kålen. Strö över sockret, men inte på ingefäran.
- Hetta upp oljan och sesamoljan i en liten kastrull över hög värme tills oljorna ryker. Ta från värmen och tillsätt chilipepparfrukterna och Sichuan-pepparn. Häll blandningen över först ingefäran och sedan över kålen i skålen. Den fräsande oljan gör ingefäran delvis kokt och förhöjer därmed smaken.
- Tillsätt vinäger och rör om och blanda ordentligt. Låt stå i rumstemperatur 2-3 timmar före servering.
Den här salladen håller sig minst två veckor i kylskåp. Den serveras kall som förrätt, sallad eller tillbehör. Undvik att äta Sichuan-pepparn.