Ångad broccoli med sesamdressing
Ett minimalt antal ingredienser som ger maximalt med smak är perfekt för ett näringsrikt och snabbt tillskott till i princip alla måltider. Till den här rätten funkar det bäst med sparrisbroccoli/broccolini som är extra krispig och smakrik, men det går naturligtvis att använda vanlig broccoli också. En hyllning till det enkla! Receptet kommer från Seiran Poons kokbok Salt & tahini : gröna rätter att samlas kring.
Ingredienser
4 SMÅ PORTIONER
300g sparrisbroccoli/broccolini
Sesamdressing
3 msk sesamfrön, rostade
1 msk lönnsirap
1 tsk chiliflingor
1 ½ msk ljus sojasås
1 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
- Skär bort den nedersta delen av stammen på sparrisbroccolin.
- Mortla sesamfröna tills de är krossade men det fortfarande finns en del hela frön kvar.
- Häll lönnsirapen i en liten kastrull eller panna, tillsätt chiliflingorna och värm upp på medelvärme tills det bara precis börjar bubbla. Ta bort från värmen.
- Blanda med sesamfrön och övriga ingredienser till dressingen i en liten skål.
- Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten och låt koka upp. Lägg sedan broccolin i en ångkorg i kastrullen som inte kommer i kontakt med vattnet.
- Lägg på locket och ångkoka broccolin 3–4 minuter tills den är intensivt grön men fortfarande krispig. Eller koka broccolin i 1–2 minuter, ta upp ur vattnet och låt rinna av.
- Lägg upp broccolin på serveringsfat och ringla över dressingen.