Hoppa till huvudinnehåll
Ångad broccoli på en tallrik med dressing över

Ångad broccoli med sesamdressing

Ett minimalt antal ingredienser som ger maximalt med smak är perfekt för ett näringsrikt och snabbt tillskott till i princip alla måltider. Till den här rätten funkar det bäst med sparrisbroccoli/broccolini som är extra krispig och smakrik, men det går naturligtvis att använda vanlig broccoli också. En hyllning till det enkla! Receptet kommer från Seiran Poons kokbok Salt & tahini : gröna rätter att samlas kring.

Förrätt
Snacks

Ingredienser

4 portioner

4 SMÅ PORTIONER

300g sparrisbroccoli/broccolini

Sesamdressing

3 msk sesamfrön, rostade
1 msk lönnsirap
1 tsk chiliflingor
1 ½ msk ljus sojasås
1 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
  1. Skär bort den nedersta delen av stammen på sparrisbroccolin. 
  2. Mortla sesamfröna tills de är krossade men det fortfarande finns en del hela frön kvar. 
  3. Häll lönnsirapen i en liten kastrull eller panna, tillsätt chiliflingorna och värm upp på medelvärme tills det bara precis börjar bubbla. Ta bort från värmen. 
  4. Blanda med sesamfrön och övriga ingredienser till dressingen i en liten skål. 
  5. Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten och låt koka upp. Lägg sedan broccolin i en ångkorg i kastrullen som inte kommer i kontakt med vattnet. 
  6. Lägg på locket och ångkoka broccolin 3–4 minuter tills den är intensivt grön men fortfarande krispig. Eller koka broccolin i 1–2 minuter, ta upp ur vattnet och låt rinna av. 
  7. Lägg upp broccolin på serveringsfat och ringla över dressingen. 

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden