5 veganska alternativ till ägg
Att ersätta ägg är nog enklare än du tror, i bakning går det att variera med en mängd olika komponenter beroende på vad du bakar. Även äggsmak går att efterlikna! Vi har samlat våra fem bästa tips för att låta hönsen behålla sina ägg och fortsätta äta gott.
1. I bakning
Att baka är alltid en konst, men du behöver inte inkludera några djur i ekvationen för att få till gott fikabröd, tårta eller matbröd. Många konditorier har börjat experimentera fram bottnar, fyllningar och frosting helt utan några animaliska tillsatser och de blir minst lika goda. Ägg används inom bakning för uppfylla olika funktioner, som att ge volym, binda ihop eller tillföra vätska. Det finns många olika knep för att ersätta ägg. För att få volym kan du använda dig av bakpulver, jäst eller bikarbonat. Använd gärna bikarbonat när du bakar med syrliga ingredienser som t.ex. lingon i mjukpepparkaka, saknar du syrliga ingredienser går det utmärkt att använda vanligt bakpulver. Fiberhusk som är pulvriserade psylliumfröskal binder bakverk och bröd bra. Dessutom passar det utmärkt när du bakar med glutenfria mjölsorter. Många konditorer och hemmabagare har också börjat experimentera med att tillsätta aqua faba (kikärtsspad) i bakverk för att t.ex få luftiga tårtbottnar.
2. Maränger
Det var inte förrän 2015 som kikärtspad slutade vara ett bra sätt att konservera kikärtor på och istället blev huvudingrediensen för vegansk maräng och jobbade sig sedan ut till andra bakverk och såser. Genom att kraftigt vispa kikärtspad, också kallad aqua faba, tillsammans med socker och lite syra får du en fast maräng som du kan bränna av på en paj eller grädda till marängtoppar.
3. Scrambled tofu
Även ägg och smak av ägg går att efterlikna! Med kala namak salt får du den äggiga smaken även på scrambled tofu. Vill du ta det ett steg längre så kan du göra egna kokta veggs. Du hittar oftast kala namak i indiska, asiatiska eller helveganska butiker.
4. Majonnäs
Att fixa egen vegansk majonnäs är både enkelt och billigt, det gäller att ha fett och protein - i vårt recept använder vi sojamjölk men det går även utmärkt med kikärtsspad. Vill få till äggsmak tillsätter du lite kala namak. Testa att pressa i en klyfta vitlök så får du aioli!
5. Stanning
Du behöver inget ägg för att få till bra stanning till matpajer. Du kommer långt med tofu och lite växtbaserad grädde. Vi har som regler att använda 400 g extra fast tofu, 1 dl växtbaserad grädde och lite kala namak för den äggiga smaken, om du gillar det. Tillsammans med resten av fyllningen får du en rejäl stanning, se till att inte använda för vattniga ingredienser och skippa växtgrädden om du tror att du har många vätskefyllda ingredienser som t.ex färsk tomat.