Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Djurvänlig modevisning

I helgen tog Sveriges första djurvänliga och hållbara modevisning plats på Münchenbryggeriet i Stockholm - Future of  Fashion. Nedan följer en sammanfattning av återförsäljare, varumärken och företag som både var med och som nämndes under eventet.

Återförsäljare

 

Thrive - Skandinaviens ledande konceptbutik inom ekologiskt, miljövänligt, rättvist och veganskt mode.

Green Laces - Estetiska skor och accessoarer som är 100 % veganska, tillverkade under rättvisa förhållanden. Samtliga varor håller hög kvalitet.

Stil & Ansvar - En hållbar webbutik med väskor från bland annat Alexandra K som är ett vegansk varumärke. De tillverkar väskor i innovativa material. 

Varumärken

 

Save the duck - är ett varumärke som tillverkar jackor helt utan djur. De har under 2018 även lanserat en kollektion som heter “Recycled” där deras fyllning, som består av Plumtech , görs av PET flaskor och går att återanvända åter igen.

Votch - Är ett företag som tillverkar klockor av syntetiskt läder och som lägger stor vikt på att hitta hållbara material. De har bland annat gjort en kollektion med Piñatex som görs av fibrerna i ananasblad.

Corkei - Är återförsäljare till väskor och accessoarer tillverkade av kork som hyvlas av trädet och används till olika ändamål. Var tionde år hyvlas träden av vilket ger träden tid att återhämta sig.

Dedicated - Tillverkar en stor variation plagg i ekologisk och fair trade bomull av fin kvalité.

Swedish Stockings -  Tillverkar strumpbyxor i bland annat återvunnen nylon och håller hög kvalité. 

Vegan Rex  - Tillverkar merchandise i ekologisk bomull med häftiga budskap. 

Problematik vi måste fortsätta jobba med

Plast är fortfarande vanligt förekommande bland alternativ till animaliskt material. Det betyder inte att läder, ull, dun eller päls skulle vara bättre även om vi skulle bortse från den lidande som djur utsätts för. Olika undersökningar pekar på att om vi räknar in att hela livscykeln för djuren ink. odling av foder, vattenåtgång, transport, behandling av material för att läder t.ex. inte ska ruttna kräver stora resurser och starka kemikalier. Läs mer här. 

Bomull är ett fantastiskt material men den kräver stora mängder vatten och besprutningsmedel som är farliga för bönderna. Det är därför viktigt att välja ekologisk bomull. Jeans från t.ex. Mud Jeans kräver hela 78 % mindre vatten än standard för branschen med nya tvättekniker. Läs mer.

Ekonomi

Att välja hållbara plagg kan kännas i plånboken. Dels är hållbara material i regel dyrare, dessutom så jobbar nämnda varumärken och återförsäljare på att de som skapar plaggen också ska få schysst betalt. Men dessa plagg är också tänkta att hålla i flera år, vilket också ger plaggen ett bättre andrahandsvärde i fall att du tröttnar på den. Vill du komplettera med flera plagg kan du alltid köpa second hand.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden