Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Ull utan får

Studenter från Universidad de los Andes i Bogotá, Colombia har tagit fram ett speciellt material - Woocoa - som påminner om just ull.

Det innovativa materialet består av hampa, svamp enzymer och kokosnötfiber. Studenterna som var med och tog fram Woocoa har redan prisats av Biodesign Challenge som tillsammans med PETA har hållit i en tävling för att ta fram det bästa nya veganvänliga material.

Medan mer etiska alternativ har kommit för att ersätta läder som kork, piñatex och svampläder, så har marknaden för just ull stått och stampat de senaste decennierna.  Det som är problematisk för ull ur en miljösynpunkt är att materialet kräver uppfödning av många djur - djur som behöver mat, vatten och släpper ut metangas - något som inte är särskilt hållbart. Dessutom utsätts djuren för fruktansvärda behandlingar världen över, allt från stress och sår vid klippning till mulesing eller dopp i farliga kemikalier. Läs mer här.

Förutom att materialet består av en blandning av hållbara material kan odlingen av kokosnötter och hampa bidra till positiva socioekonomiska konsekvenser. Hampa som under människans historia har använts för diverse typer av material har under de senaste decennierna fått ett dåligt rykte på grund av den narkotikan som kan extraheras. Genom att odla hampa i syfte att skapa material kan personer i regionen som tidigare varit tvungna att arbeta för narkotikadistributörer arbeta i dessa odlingar.

Detta är med andra ord ett fantastisk bra alternativ för ull. Du kan läsa en mer utförlig artikel på engelska på Vildamagazin.com - världens första helt veganska modemagasin.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden