Hoppa till huvudinnehåll
Gyozaz på ett fat med en dipp på sidan

Gyozas på svenskodlade baljväxter med kålsallad och dipp

Receptet på veganska gyozas på svenskodlade baljväxter med kålsallad och dipp kommer från Jessie Sommarström, skapad för tidningen Djurens Rätt nr 1 2024.

Lunch
Middag

Ingredienser

Ingredienser

1 paket svenskodlad färs
0,5 dl mirin
0,5 dl soja
0,5 tsk sesamolja
80 g ingefära
3 klyftor vitlök
1 gul lök
1 morot (cirka 100 g)
2 champinjoner
4 stänger salladslök
2 stavar blekselleri (cirka 60 g)
1 paket gyozablad
200 g rödkål
200 g vitkål
2 dl ärtonaise

Dipp

2 dl japansk soja
1 dl citronjuice
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
1,5 msk sesamfrön

DEL 1 – FÖRBEREDELSER

  1. Finhacka vitlök och ingefära.
  2. Blanda alla ingredienser till dippen utom sesamfröna.
  3. Låt stå över natten, sila såsen och spara hacket till gyozafyllningen.
  4. Lägg i sesamfröna

DEL 2 – GÖR GYOZAS

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Blanda färsen med soja, mirin och sesamolja. 
  3. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta ugnen i 20 minuter. 
  4. Riv morot, gul lök och champinjoner på grova sidan på ett rivjärn. Finhacka ingefära och finriv (alternativt pressa) vitlöken. 
  5. Stek grönsakerna i rapsolja på medelvärme tills genomstekta. Försök undvika att de får färg. 
  6. Finhacka bleksellerin och två stänger av salladslöken.
  7. Blanda alla ingredienser tillsammans med hacket från dippsåsen. 
  8. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite mirin och soja, så blir den lättare att forma. 
  9. Strimla kålen fint och den resterande salladslöken.
  10. Vik gyozas

DEL 3 – TILLAGNING

  1. Vid tillagningen behöver du en stekpanna med ett lock.
  2. Värm rapsolja i stekpannan.
  3. Ställ i dina gyozas och stek dem tills de börjar få färg.
  4. Slå på en deciliter vatten, sätt ett lock på stekpannan.
  5. Stek tills vattnet försvunnit.

DEL 4 – SERVERING

  1. Blanda kålen och lägg ut på tallriken. 
  2. Toppa med salladslöken, spritsa över ärtonaisen och droppa över lite av dippen. 
  3. Lägg på den nystekta gyozan. Servera tillsammans med dippen. 

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden