Ingredienser
INGREDIENSER
200 g oskalad sötmandel
2 dl vatten
4 tsk röllikasalt
½ tsk röllikapulver
RÖLLIKASALT
150 g grovt salt eller flingsalt
100–300 g vildplockad stjälkar och blad från röllika
RÖLLIKAPULVER
torkade röllikablad
ROSTADE MANDLAR MED RÖLLEKA
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Koka upp vatten och salt och rör tills saltet har lösts upp.
- Lägg i mandeln och sjud någon minut. Häll av vattnet och sprid ut mandeln i en ugnssäker form.
- Rosta mandeln cirka 10 minuter i ugnen på en plåt med bakplåtspapper.
- Pudra över röllikapulver.
RÖLLEKASALT
- Mixa salt och växter tills de har blandats väl. När saltet är mixat kommer det vara fuktigt, eftersom vätska dras ut ur växterna.
- Sprid ut saltet på ett bakplåtspapper på en plan yta i rumstemperatur. Låt saltet dra åt sig av smakerna och bli helt torrt. Tiden varierar beroende på mängd och råvara.
- Mixa saltblandningen igen så att eventuella klumpar försvinner. Se till så att saltet är helt torrt och lägg i glasburkar med lock. Tänk på att inte låta burken stå i solljus, eftersom färgen bleknar snabbare då.
RÖLLEKAPULVER
- Mixa torkade röllikablad till ett pulver i en mixerkanna, kryddkvarn eller liknande. Välj själv hur fint pulver du vill ha. Tänk på att du först kan mixa till ett ganska grovt pulver som du vid användning kan sila eller mixa ännu mer.