Hoppa till huvudinnehåll
Rostade mandlar med rölleka

Rostade mandlar med rölleka

Ät som snacks eller servera till drinken. Receptet är hämtat ur Vildplockat: Kokboken med Niki Sjölund och Lena Flaten.

Snacks

Ingredienser

INGREDIENSER

200 g oskalad sötmandel
2 dl vatten
4 tsk röllikasalt
½ tsk röllikapulver

RÖLLIKASALT

150 g grovt salt eller flingsalt
100–300 g vildplockad stjälkar och blad från röllika

RÖLLIKAPULVER

torkade röllikablad

ROSTADE MANDLAR MED RÖLLEKA

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. 
  2. Koka upp vatten och salt och rör tills saltet har lösts upp. 
  3. Lägg i mandeln och sjud någon minut. Häll av vattnet och sprid ut mandeln i en ugnssäker form. 
  4. Rosta mandeln cirka 10 minuter i ugnen på en plåt med bakplåtspapper.  
  5. Pudra över röllikapulver. 

RÖLLEKASALT

  1. Mixa salt och växter tills de har blandats väl. När saltet är mixat kommer det vara fuktigt, eftersom vätska dras ut ur växterna. 
  2. Sprid ut saltet på ett bakplåtspapper på en plan yta i rumstemperatur. Låt saltet dra åt sig av smakerna och bli helt torrt. Tiden varierar beroende på mängd och råvara. 
  3. Mixa saltblandningen igen så att eventuella klumpar försvinner. Se till så att saltet är helt torrt och lägg i glasburkar med lock. Tänk på att inte låta burken stå i solljus, eftersom färgen bleknar snabbare då. 

RÖLLEKAPULVER

  1. Mixa torkade röllikablad till ett pulver i en mixerkanna, kryddkvarn eller liknande. Välj själv hur fint pulver du vill ha. Tänk på att du först kan mixa till ett ganska grovt pulver som du vid användning kan sila eller mixa ännu mer. 

Vill du äta mer vego? Ladda ner vår kostnadsfria app Välj Vego och få tillgång till aktuella utmaningar. Det finns också möjlighet att starta egna utmaningar! Välj hur mycket vego du vill äta (frukost, lunch, middag eller alla) och bjud in vänner. Starta dina nya vegovänliga vanor idag! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden