Vegansk gryta inspirerad av Biryani
Biryani är en risrätt som är populär i Irak, Indien och Pakistan. Rätten består vanligen av ris, kryddor och ibland kycklingkött och yogurt. Vi inspirerats och förenklat ett receptet som kan föra tankarna till Biryani. Vi använder oss bland annat av vegobitar istället för kyckling samt växtgurt för att göra den vegansk!
Ingredienser
320 g vegobitar
Juice från en ½ citron
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
2 tomater
½ tsk gurkmeja
1 msk biryanikrydda
3 dl vegetabilisk crème fraiche
Saffransris
1 dl kapris
3 dl basmatiris
25 g mjölkfritt margarin
3 kanelstänger
6 dl vatten
2 krm salt
1 pkt saffran
- Börja med att finhacka lök och vitlök, riv ingefära och gurkmeja (om du använder färsk gurkmeja).
- Dela tomaterna i klyftor. Värm upp olja i en stekpanna och stek löken och vitlöken.
- Tillsätt sedan vegobitarna,växtbaserad crème fraiche, citronjuice och kryddorna. Låt allting stå och puttra på medelvärme medan du tillagar riset.
- Värm upp en kastrull och ha i mjölkfritt margarin, stek på kapris och tillsätt riset.
- Häll i vattnet och tillsätt kryddorna.
- Koka riset enligt anvisning.
- Servera riset i en stor panna eller fat och toppa med grytan.