Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Undersökningar från Coop

Den vegetariska trenden fortsätter att vara stark. I november var hela 34,6 procent av måltiderna i storstadsregionerna lakto-ovo vegetariska visar Matometerns Vego-index som baserar sig på 12 000 måltider.  Samtidigt visar en färsk undersökning från Coops Matometer visar att både kvinnor och unga personer är de som i störst utsträckning vill ha ett grönare julbord. 

Under november var 31,4 procent av luncherna och/eller middagarna i Sverige vegetariska. Det är den hösta noteringen sedan april i år och en ökning med en halv procentenhet jämfört med november 2017, det kan låta lite, men innebär 26 miljoner fler vegetariska måltider per år.

Allra flest vegetariska rätter äts i storstäderna som i november når 34,6 procent, medan andelen ligger på 30,1 procent i andra stadsdominerande områden för att sedan sjunka 26,5 procent i övriga landet.

Av Sveriges tre största kommuner ligger Stockholm i topp även när det gäller vego-ätandet med 37,8 procent, följt av Göteborg (36,9 %) och Malmö (32,2%). De vegetariska måltiderna blir populärare både bland män och hos kvinnor under november, men som tidigare är det tydligt att det är kvinnorna som oftast väljer vegetariskt.

Sammanfattning av Matometerns Vego-index i november:

  • Vego-index ökar tydligt i åldrarna 65-75 år och ligger nu på 34,2 procent jämfört med 32,6 procent för ett år sedan.

  • För kvinnor ligger Vego-index på 36,5 procent och är högst i åldrarna 25-34 år (39,3%) och lägst för dem mellan 45-54 år (31,8%).

  • För män ligger Vego-index på 26,2 procent, jämfört med 25,1 procent för ett år sedan. Högst är det för män mellan 65-75 (30,2%) och lägst för de som är mellan 16-24 år (21,7%).

  • De som tränar mycket äter oftare vegetariskt än de som inte alls motionerar. De som tränar 3-4 gånger per vecka har ett Vego-index på 34,0 medan de som inte alls tränar ligger på 25,3

Läs mer om undersökning kring julmat! 

Att fler har börjat välja grönare måltider är ett tydligt tecken på att vår syn på mat och vårt ansvar kring det håller på att förändras. Att välja veganskt anser vi är det mest djurvänliga, och varje steg på vägen dit är något att glädjas åt.
Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor Djurens Rätt

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden