Hoppa till huvudinnehåll
Hand håller upp bröd med vegansk fyllnig och diverse grönsaker. Står på en gata.
Vegokoll

Vegetarisk ökar enligt Coops egna Matometers vegoindex

Coops egna Matometers vegoindex, som mäter konsumtionen av lakto-ovo vegetariska måltider hos den vuxna befolkningen i Sverige, visar att hela 31,9 procent av måltiderna kunde klassas som lakto-ovo vegetariska under april. Det är den högsta noteringen för indexet sen starten maj 2017.

På Välj Vego skriver vanligen enbart om veganskt kost, men eftersom väldigt få mätning görs på fullständigt växtbaserade måltider och eftersom lakto-ovo vegetarisk brukar ses som ett steg mot mer växtbaserad tittar vi lite närmare på dessa undersökningar.

Under april i år var 31,9 procent av luncherna och/eller middagarna i Sverige lakto-ovo vegetariska. Allra flest vegetariska rätter äts i storstäderna och speciellt i Stockholm där 36,7 procent av måltiderna var vegetariska i april och Stockholm ökar dessutom försprånget gentemot övriga landet. En annan grupp som äter fler vegetariska måltider än tidigare är männen där 27 procent av deras måltider i april var lakto-ovo vegetariska, en ökning med 3 procentenheter jämfört med maj 2017. Vego-index för hela befolkningen har ökat från 28,9 procent i maj 2017 till dagens siffra.

Unga kvinnor fortsätter att vara överrepresenterade inom vego och ligger på cirka 39,2 procent i åldrarna 16-24 år. Kvinnor i stort ligger på 36,8 och är därmed flera än männen som utgör 27 procent. För männen är det även det motsatta där de unga männen i ålder 16-24 år äter minst lakto-ovo vegetarisk och utgör enbart 22,5 procent.

Träning verkar också vara kopplad till val av kost. De som tränar mycket äter oftare vegetariskt än de som inte alls motionerar. De som tränar 3-4 gånger per vecka har ett Vego-index på 34,6 procent medan de som inte alls tränar ligger på 24,9 procent.

Matometerns Vego-Index beskriver i vilken utsträckning den vuxna svenska befolkningen väljer att äta lakto-ovo vegetariska måltider. Indexet fokuserar på vegetariska val till lunch och/eller middag och säger inget om hur många som är vegetarianer. Matometerns vego-index baseras på ett löpande medelvärde över tre månader och baseras på cirka 12 000 unika svar om cirka 24 000 luncher eller middagar. Resultaten insamlas via Norstats slumprekryterade webbpanel och sammanställs av Demoskop på uppdrag av Coops Matometer.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden